Annons

Sabuni: Sänkt skatt på klimatutsläpp inte rätt väg framåt

Liberalerna ingår inte i budgetuppgörelsen som M, KD och SD har presenterat. En avgörande orsak är den sänkta bensin- och dieselskatten.

”Klimatet är en av våra prioriterade valfrågor. Det skulle vara väldigt tokigt om vi gick med på något sådant”, säger Anna-Lena Johansson (L) som sitter i partistyrelsen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni
Liberalernas partiledare Nyamko SabuniFoto:Jonas Ekströmer / TT

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari känner en stolthet i dag.

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) har gått ihop och presenterat ett gemensamt budgetförslag i hopp om att utmana regeringens budget.

I förslaget ingår förstärkningar av rättsväsendet, sänkt skatt på arbete och pensioner, utbyggd laddinfrastruktur och pengar till fler vårdplatser. Dessutom föreslås sänkt bensin- och dieselskatt med 50 öre per liter från 1 maj 2022. 

Liberalerna satt med i diskussionerna om budgetförslaget men ställde sig utanför.

Enligt partiledaren Nyamko Sabuni finns det flera bra delar i förslaget men hon tillägger: ”Vi ser inte att nu isolerat gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp som rätt väg framåt när klimatarbetet i stället måste accelerera. Det finns helt enkelt bättre sätt att både stärka landsbygden och säkra klimatarbetet.”

Romina Pourmokhtari ser behov av kompromisser i ett jämnt politiskt landskap men talar om att L måste veta sitt värde. Hon tycker att partiet gör helt rätt i att ställa sig utanför överenskommelsen och gå fram med sin egen budgetmotion.

”Jag tror Liberalerna gör helt rätt i att sätta principiella gränser i frågor som är väldigt viktiga. Man kan inte i ena stunden sitta i en regering som arbetar progressivt för bra klimatskatter och en omställning, och i andra stunden rösta igenom en budget till att göra det motsatta.”

”Eftersom M-, KD- och SD-budgeten så isolerat vill gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp så är det helt rätt enligt mig att som ett liberalt parti som tar stor heder i att vara klimatpolitiker inte gå med på det”, säger hon. 

Anna-Lena Johansson, kommunalråd för Liberalerna i Sollentuna och ledamot i partistyrelsen, är även hon positiv till att L går sin egen väg.

”Sänka skatten på klimatutsläpp är helt fel. Klimatet är en av våra prioriterade valfrågor. Det skulle vara vara väldigt tokigt om vi gick med på något sådant.”

”Sedan tycker jag att i vårt läge med låga opinionssiffror så är viktigt att kommunicera och få ut liberal politik utan att vara bundna av andras politik.”

När det kommer till eventuella regeringsförhandlingar med M och KD efter valet är det en annan fråga, menar hon. Då blir det ett givande och tagande.

Samtidigt är förhandlingar med Sverigedemokraterna en känslig fråga för L. Partiet har ett partirådsbeslut från i mars om att kunna prata med alla partier men inte budgetförhandla med V och SD.

”Då hade vi nog inte hållit oss till partirådsbeslutet”, säger Anna-Lena Johansson om L ingått i budgetöverenskommelsen.

Partirådsbeslutet fastslog också att Liberalerna inte kommer att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår och ”inget ytterkantsparti kan tillåtas bli en del av Sveriges regering”, som det står i handlingarna inför Liberalernas landsmöte i helgen. Johansson tror att beslutet kommer ligga fast även efter landsmötet.

Innehåll från SeavusAnnons

Så kan varje företag bli sin egen bank

Till vänster i bild: Kiril Gelevski. Till höger: Toni Trpkovski.
Till vänster i bild: Kiril Gelevski. Till höger: Toni Trpkovski.

Att betalningar, lån, överföringar och investeringar sker genom den reglerade bank- och kapitalmarknaden har hittills varit en självklarhet. Men i framtiden kommer vi att se många alternativa sätt att gör affärer. 

–Den här revolutionen är bara i sin linda, säger Kiril Gelevski, Sales Leader på Seavus. 

Seavus är mjukvaruföretaget som föddes i Lund under IT-boomen och på grund av en av grundarnas nordmakedoniska rötter också har en stor utvecklingsenhet i Skopje. 

–Vi gillar den svenska nyfikenheten, innovationskraften och det enkla demokratiska sättet att arbeta. Det är något som vi hela tiden jobbar hårt för att behålla, överallt där vi är verksamma. Att skapa team av nordiska och nordmakedoniska mjukvaruexperter är en framgångsformel som ger goda resultat och ekonomiska fördelar för våra kunder, säger Kiril.

Alternativa finanslösningar 

Det innovativa tänkandet är en förklaring till att Seavus ligger långt framme när det gäller att hitta nydanade mjukvarulösningar för pengatransaktioner. Hittills har det tagits för givet att den traditionella bank- och kapitalmarknaden måste vara inblandad i alla betalningar, lån och insättningar.

–Men det är faktiskt inte ristat i sten. I framtiden kommer mycket av detta ske utanför de reglerade marknaderna. Det innebär att det blir snabbare, enklare och mer demokratiskt för både företagskunder och konsumenter, menar Kiril.

Han säger att det framför allt är tre trender man bör hålla koll på.

Payment integration

Betalningsprocessen binds samman med andra centrala affärssystem När alla systemen är kompatibla kan betalningstransaktionerna genomföras sömlöst. Inga ”bankdagar” som fördröjer transaktionerna.

Embedded finance

Digitala lösningar som gör det möjligt för företag att själva hantera betalningar, kreditgivning utanför de traditionella bank- och finanssystemen. Det kan till exempel handla om ett café där kunden köper en kaffe och betalar sju dagar senare, utan inblandning av Bank-ID eller betalkort. Caféet bestämmer själv över kreditgivningen och cafégästen lägger sin order med hjälp av en kod. Det kan också vara ett e-handelsföretag där kunden har ett konto. Kreditköp beviljas av säljaren och köparen kan även sätta in medel på kontot.

Decentralized finance

Digitala plattformar som gör det möjligt för människor att bland annat investera i fonder, handla med derivat och kryptovalutor, försäkra sig mot risker och få räntor på likvidkonton – utan att gå genom traditionella system.

Stora utmaningar

Att finanssektorn nu genomgår ett skifte leder till stora utmaningar för befintliga bank- och finansföretag. Digitaliseringsprocesserna under de senaste två decennierna har gjort Sveriges banksektor till en av de mest digitaliserade i Europa, men kraven på förändring och anpassning ökar nu i allt snabbare takt. Dagens konsumenter förväntar blixtsnabb service, får de inte det har de möjlighet att gå någon annanstans.

–Människor har ett stort förtroende för de traditionella aktörerna, så de kommer fortfarande att ha en stor marknad. Men de måste förändra sitt sätt att tänka. Inom en ganska snar framtid kommer kunderna att förvänta sig att en överföring till Kenya ska gå lika snabbt som en swishbetalning. Vägen till framgångsrika affärsmodeller kan då gå via fintechbolagen. Men i en värld med stor komplexitet, mer regelverk och större konkurrens kommer det också att efterfrågas medarbetare med lång erfarenhet från bank och finans, säger Toni Trpkovski, CTO.

Om Seavus

Seavus Banking har funnits i 22 år och har idag 150 IT-experter som utvecklar integrerade och moderna banklösningar. Kunderna omfattar nordiska startups, större amerikanska banker samt de största bankerna i sydöstra Europa. Seavus har 1200 anställda och är en del av Arcona Group. 

Läs mer på seavus.com  

Besök oss på Linkedin 

 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera