1515

Sabuni: Sänkt skatt på klimatutsläpp inte rätt väg framåt

Liberalerna ingår inte i budgetuppgörelsen som M, KD och SD har presenterat. En avgörande orsak är den sänkta bensin- och dieselskatten.

”Klimatet är en av våra prioriterade valfrågor. Det skulle vara väldigt tokigt om vi gick med på något sådant”, säger Anna-Lena Johansson (L) som sitter i partistyrelsen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni
Liberalernas partiledare Nyamko SabuniFoto:Jonas Ekströmer / TT

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari känner en stolthet i dag.

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) har gått ihop och presenterat ett gemensamt budgetförslag i hopp om att utmana regeringens budget.

I förslaget ingår förstärkningar av rättsväsendet, sänkt skatt på arbete och pensioner, utbyggd laddinfrastruktur och pengar till fler vårdplatser. Dessutom föreslås sänkt bensin- och dieselskatt med 50 öre per liter från 1 maj 2022. 

Liberalerna satt med i diskussionerna om budgetförslaget men ställde sig utanför.

Enligt partiledaren Nyamko Sabuni finns det flera bra delar i förslaget men hon tillägger: ”Vi ser inte att nu isolerat gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp som rätt väg framåt när klimatarbetet i stället måste accelerera. Det finns helt enkelt bättre sätt att både stärka landsbygden och säkra klimatarbetet.”

Romina Pourmokhtari ser behov av kompromisser i ett jämnt politiskt landskap men talar om att L måste veta sitt värde. Hon tycker att partiet gör helt rätt i att ställa sig utanför överenskommelsen och gå fram med sin egen budgetmotion.

”Jag tror Liberalerna gör helt rätt i att sätta principiella gränser i frågor som är väldigt viktiga. Man kan inte i ena stunden sitta i en regering som arbetar progressivt för bra klimatskatter och en omställning, och i andra stunden rösta igenom en budget till att göra det motsatta.”

”Eftersom M-, KD- och SD-budgeten så isolerat vill gå fram med sänkt skatt på klimatutsläpp så är det helt rätt enligt mig att som ett liberalt parti som tar stor heder i att vara klimatpolitiker inte gå med på det”, säger hon. 

Anna-Lena Johansson, kommunalråd för Liberalerna i Sollentuna och ledamot i partistyrelsen, är även hon positiv till att L går sin egen väg.

”Sänka skatten på klimatutsläpp är helt fel. Klimatet är en av våra prioriterade valfrågor. Det skulle vara vara väldigt tokigt om vi gick med på något sådant.”

”Sedan tycker jag att i vårt läge med låga opinionssiffror så är viktigt att kommunicera och få ut liberal politik utan att vara bundna av andras politik.”

När det kommer till eventuella regeringsförhandlingar med M och KD efter valet är det en annan fråga, menar hon. Då blir det ett givande och tagande.

Samtidigt är förhandlingar med Sverigedemokraterna en känslig fråga för L. Partiet har ett partirådsbeslut från i mars om att kunna prata med alla partier men inte budgetförhandla med V och SD.

”Då hade vi nog inte hållit oss till partirådsbeslutet”, säger Anna-Lena Johansson om L ingått i budgetöverenskommelsen.

Partirådsbeslutet fastslog också att Liberalerna inte kommer att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår och ”inget ytterkantsparti kan tillåtas bli en del av Sveriges regering”, som det står i handlingarna inför Liberalernas landsmöte i helgen. Johansson tror att beslutet kommer ligga fast även efter landsmötet.


Innehåll från SAVRAnnons

Kvinnor halkar efter ekonomiskt – på grund av sina sparvanor

Kvinnor har i större utsträckning än män sitt sparande på sparkonton. Det visar en undersökning om svenskarnas fondsparande som YouGov gjort för spartjänsten Savr.

Investeringsvanorna hos män och kvinnor skiljer sig åt på många punkter. Undersökningen visar bland annat att 79 procent av kvinnor har ett sparande på sparkonto, medan motsvarande siffra hos män är 67 procent. Män är istället mer benägna att investera sitt kapital i fonder och aktier.

 Vad beror skillnaderna på?

Kvinnor skattar sin kunskap om sparande lägre än män (källa: Fondbolagens förening 2020), vilket också bekräftas i nämnda undersökning från YouGov: Fler kvinnor (27 procent) än män (15 procent) säger att anledningen till att de inte fondsparar är för att de inte vet hur man gör.

Det tycks med andra ord finnas en vilja att ta tag i sin ekonomi och investera pengarna istället för att ha dem på ett sparkonto, men ett hinder för många är att de upplever att det krävs kunskap – och att de inte besitter den.

Riskerna med att ha pengarna på sparkonto

I oktober 2021 låg Sveriges inflation på 3,1 procent. Med andra ord: den som har pengar på ett sparkonto till en lägre ränta än så, förlorar i praktiken pengar då det sparade kapitalets värde urholkas. Kvinnor har generellt såväl lägre lön som mindre kapital än män, och att då ha stora delar av sitt sparande på ett sparkonto innebär att man riskerar att hamna än mer på efterkälken ekonomiskt.

Att komma igång med fonder är enklare än många tror

Spartjänsten Savr har utvecklat en funktion som gör det enkelt även för nybörjare att komma igång med fondsparandet. Genom att ange hur länge och hur mycket man vill spara, får spararen förslag på en fördelning mellan olika typer av fonder som passar hens livssituation och sparmål.

Savr ger sina sparare upp till 50% rabatt på fondavgifterna jämfört med banker och nätbanker. Detta gör att deras genomsnittskund sparar 145 226 kronor extra* på 30 år, bara genom att ha sina fonder hos dem. På savr.com kan du enkelt se hur mycket mindre dina fonder kostar hos dem jämfört med banker och nätbanker.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr

Savr är spartjänsten som återbetalar all provision till sina kunder, vilket gör fondsparandet upp till 50% billigare än hos banker och nätbanker. Savr står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och har precis som banker såväl insättningsgaranti som investerarskydd.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under 19–24 maj 2021 har sammanlagt 2020 intervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?