1515

Sabuni säger nej till att omförhandla januariavtal

Liberalerna stänger dörren till ett nytt januariavtal och partiledaren Nyamko Sabuni uppmanar istället Annie Lööf och Centerpartiet att ansluta sig till det borgerliga lägret.

Samtidigt manar statsminister Stefan Löfven (S) de övriga partierna till eftertanke.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Annie Lööf har hårdnackat hållit fast vid sitt krav om en friare hyressättning på bostadsmarknaden och inte ens inför hotet om en misstroendeomröstning ville hon backa.

Men tre dagar senare, när Stefan Löfven redan röstats bort, valde hon på onsdagen att ta ett steg tillbaka.

Beskedet från Annie Lööf var att Centerpartiet är redo att omförhandla januariavtalet och helt stryka förslaget om hyrorna.

Initiativet välkomnades av Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar och även Stefan Löfven var positiv.

Men förhoppningen att det nu skulle finnas en ny öppning grusades snabbt, när Liberalerna satte sig på tvären.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson, slog fast att Liberalerna vill ha en borgerlig regering efter måndagens misstroendeförklaring.

Och på torsdagen uttalade sig även partiledaren Nyamko Sabuni och hon är tydlig med att det inte blir något nytt januariavtal. Åtminstone inte där Liberalerna ingår.

”Vi kommer inte att ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP”, säger hon till TT.

I ett inlägg på Facebook utvecklar hon resonemanget.

”Vi är tydliga med vilken lösning som vi menar är bäst för Sverige. Det är att Sverige får en borgerlig regering som genomför liberala reformer. Liberalerna ska vara ett starkt liberalt mittenankare i en sådan regering, gärna tillsammans med Centerpartiet.”

Annie Lööf hävdade på onsdagen att Liberalerna driver Sverige mot ett extraval om de inte accepterar lösningen med ett nytt januariavtal.

Men Nyamko Sabuni vill inte ha ett extraval och tror att det finns goda möjligheter att bilda en ny regering ändå. Om bara Centerpartiet kan bestämma sig.

”Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, då har vi majoritet eller så kan C stödja Stefan Löfven, då har han majoritet”, säger hon till TT.

Huvudpersonen själv befinner sig i Bryssel, där EU-ledarna har ett toppmöte i helgen. Men till journalister på plats uppmanar Stefan Löfven de andra partierna att noga tänka igenom situationen.

”Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige”, säger han till TT.

Stefan Löfven har nu helgen på sig att fundera över nästa steg. Senast på måndag måste han komma med ett besked om det ska bli något extraval eller inte.

Alternativet, som Liberalerna förespråkar, är att lämna över processen till talmannen, och låta honom ta fram en ny statsministerkandidat.

Att döma av Stefan Löfvens uttalande i Bryssel så kommer han att avvakta med ett besked in i det sista.

”Låt svenska folket förtjänstfullt fira midsommar efter all pandemi, i lugn och ro”, säger han och fortsätter:

”Vi har till måndag på oss att fundera på om vi vill ha extraval eller inte.”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi upprepade på torsdagen sin önskan att bygga vidare på januariavtalet och hon påpekade att det fortfarande finns en knapp majoritet för Stefan Löfven i riksdagen.

Den består av S, MP, C och V, som tillsammans har 175 mandat, mot 174 mandat för M, KD, L och SD.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?