Annons

Sabuni om las-kritiken: Kommer inte backa

En tänkbar regeringskris, lågt väljarstöd och intern kritik. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är hårt pressad – men står fast vid att las-utredningens förslag ska bli lag:

”Vi kommer inte att backa.”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

När Nyamko Sabuni framförde sitt tal på Liberalernas partiråd i Stockholm nämnde hon inte de kraschade las-förhandlingarna. Inte med ett enda ord. Men efter talet, i Tensta biblioteks foajé, försvarar hon återigen sin ståndpunkt i en intervju med TT:

”Vi var medvetna om att förhandlingarna kanske inte skulle komma i mål. Det är därför det står i januariavtalet: att om partnerna inte lyckas, så tillsätter vi en utredning. Det utredningen kommer fram till är det som ska bli lag, säger Nyamko Sabuni.

TT: LO sa nej till las-avtalet. Vad skulle krävas för att du ska ändra dig i frågan?
”Att LO sätter sig med de andra partnerna och kommer överens, svarar Sabuni snabbt.” 

Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm, tycker inte att nyttan med att hålla fast vid utredningsförslaget står i proportion till vilket politiskt kaos som en regeringskris och ett möjligt extra val skulle kunna leda till.

Nyamko Sabuni svarar på kritiken:

”Hon har rätt i att det riskeras en kris, men det är inte Liberalerna som står för de riskerna”, säger Sabuni och hänvisar till Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring.

”Och det är Stefan Löfven som behöver hantera den frågan”, fortsätter Sabuni.

L-ledaren betonar att partiet inte kommer att backa från att göra lag av las-utredningen.

Samtidigt brottas Liberalerna med lågt väljarstöd, i alla fall om en ska tro opinionsmätningarna. SVT/Novus väljarbarometer för oktober, som presenterades i veckan, visade att partiet fortsätter ligga under riksdagsspärren och efter partiledardebatten i SVT fick Nyamko Sabuni lågt betyg av tittarna.

TT: Hur ska ni vända den negativa trenden?
”Genom att göra det vi nu gör: vi utvecklar politik, vi kommunicerar den, vi gör det vi säger att vi ska göra. Det är så vi bygger förtroende, det är så vi också kan vinna valet 2022”, säger Nyamko Sabuni.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera