Annons

Sabuni: Januariavtalet har inte blivit skörare

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni försöker avdramatisera morgonens besked från Januaripartierna. Att Eva Nordmark under misstroendehotet suttit i möten med V-toppar vill hon inte recensera.

Foto:Jonas Eng

Nyamko Sabuni pekar på att sju av riksdagens partier vill se en reformering av AF och att Arbetsförmedlingens rapport till regeringen efter sommaren bland annat pekade på att den snäva tidsplanen innebar risker. 

”Det är inte konstigt att riksdagen reagerar. Det är nu som M och KD hörsammar de här bristerna”, säger Nyamko Sabuni som välkomnar förändringarna. 

Att inte låsa sig vid LOV kan vara en fördel, anser hon. 

”Vi öppnar upp för det system som är ändamålsenligt beroende på tjänst, målgrupp och del av landet.”

Förra veckan hade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark möte med Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska och arbetsmarknadspolitiska talespersoner, Ulla Andersson och Ali Esbati. Tidigare kom även besked om att 900 miljoner kronor som blir över 2019 års anslag kan användas även kommande år. 

Mer pengar till myndigheten är ett av Vänsterpartiets krav. 

Är det inte att ge Vänsterpartiet inflytande? 

”Vänsterpartiet har inget inflytande när det gäller Januariavtalet. Vänsterpartiet har inget inflytande över den budget de fyra partierna kommer överens om. Vad Vänsterpartiet och Socialdemokraterna gör utanför dessa två processer är inte upp till mig att recensera”, säger hon. 

Den nya överenskommelsen innebär att Januariavtalet ändras på en av de 73 punkterna i Januariavtalet, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. 

Är Januariavtalet skörare i dag? 

”Nej, det är det inte. Skörheten ligger i att vi fyra januaripartier inte utgör majoritet. Där det finns en majoritet emot kommer vi januaripartier att behöva lyssna.”

Kommer ni att se på avtalet nya ögon om ni klarar er igenom detta? 

”Nej, det är viktigt att vi presenterar vår egen politik, vad vi fyra tillsammans vill. Då måste man vara lyhörd för vad riksdagen säger för att kunna säkra majoriteten för våra förslag.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?