1515
Annons

Sabuni: Då faller januariavtalet

Sannolikt blir det en misstroendeomröstning på måndagen och då faller regeringen, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni:

”Och när regeringen har fallit så menar vi att då har också januariavtalet fallit.”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

På söndagen meddelade Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar att partiet inte kommer att backa.

Nyamko Sabuni säger att om regeringen faller så upphör januariavtalet.

”Det betyder att nu kan alla partier i riksdagen, tillsammans med svenska folket, konstatera att samarbeten som bygger på att isolera andra partier i riksdagen kommer framåt inte att fungera”, säger hon till TT.

Läs mer: Dadgostar: Ovärdigt av regeringen – punkt 44 måste strykas

Man måste vara beredd på att prata med alla partier för att kunna ta sig an samhällsproblemen, säger Sabuni.

”Allt detta kräver ett rejält regeringsunderlag som man vet håller mandatperioden ut.”

Hon säger att Vänsterpartiet röstade fram Stefan Löfven (S) till regeringsmakten med insikten om att januariavtalet skulle genomföras.

”Tydligen så duger inte det nu. Nu har Vänsterpartiet fått nog och jag kan förstå det. Att bygga ett regeringssamarbete där en part inte får vara med, fast de ska utgöra ett underlag, det fungerar inte”, säger Sabuni.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper de industriföretag att hitta hållbara lösningar

Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.
Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Södertälje Science Park utökar satsningen på företagsstöd till små och medelstora producerande företag i Stockholmsregionen. I det kostnadsfria affärsutvecklingsprogrammet Liften hjälper de företag att hitta hållbara lösningar på utmaningar i sina verksamheter.

– Man kan säga att vi skapar ett Gnosjö i Stockholm, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften.

Mötesplatsen för hållbar produktion – läs mer här.

Södertälje Science Park kallar sig för en mötesplats för hållbar produktion. De erbjuder flera olika program och aktiviteter som stärker och utvecklar företag inom hållbar produktion, eller med industrinära tjänster. Ett av erbjudandena är affärsutvecklingsprogrammet Liften, som riktar sig mot producerande industriföretag i Stockholmsregionen. Det långsiktiga målet är att stärka regionens innovationskraft och skapa starkare nätverk mellan regionens producerande företag.

– Stockholm är känt för tech, IT, finans och life science, men industriföretagen brukar inte lyftas fram på samma sätt trots att den tillverkande industrin är enormt viktig för regionen, säger Maria Rylander Masoumi, projektledare för Liften på Södertälje Science Park och betonar att det finns en stor lucka att fylla.

– Det saknas en stark sammanhållande regional spelare för produktion och industri i Stockholm, vilket gör att tillverkande företag i stor utsträckning saknar nätverk och samarbeten. Här spelar Liften en stor roll, säger Maria Rylander Masoumi.

Erbjuds ett nätverk

Deltagarna i Liften får bland annat lära sig mer om hur man arbetar med hållbar innovation i företaget, bland annat genom affärskultur, designprocesser och omvärldsspaning.

– Efter avslutat program erbjuder vi dem ett nätverk där de kan utbyta lärdomar och erfarenheter med andra företag, säger hon.

Affärsutvecklingsprogrammet Liften har arrangerats i flera omgångar. En av deltagarna i den senaste omgången var Kontaktpressning som tillverkar specialanpassade industrikablage. Bolaget grundades 1965 och i dag levererar de produkter över hela världen. Deras kunder finns inom de flesta industrisegment som till exempel telekom, infrastruktur, medicin, maskinbyggnation, militär, flyg, kraft och belysning.

– Vi vill växa som företag och ett sätt att göra det är genom att lära sig av andra. Vi ville även utmana oss själva. Det handlar till exempel om ny teknik som vi inte helt behärskar. Jag kände också att vi var i behov av stöd och råd för att våga tänka framåt, säger Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Paula Falk, vd på Kontaktpressning.
Paula Falk, vd på Kontaktpressning.

Hon är mycket nöjd med programmet som bland annat har gett bolaget ett kvitto på att de är på rätt väg framåt.

– Vi gick in på djupet och vågade ifrågasätta vårt arbete och framtid. Det var mycket lärorikt. Ni kommer vi att kunna fortsätta utvecklas tack vare den kunskap som vi har fått med oss från Liften, säger Paula Falk.

”Viktigt lära sig av varandra”

Kontaktpressning befinner sig i slutfasen av det tolv veckor långa programmet. Efter avslutat program kommer de bli en del av Södertälje Science Parks industrinätverk.

– Det är viktigt att lära sig av varandra. Södertälje Science Park sitter på en enorm kunskap, de är hjälpsamma och brinner för att hjälpa oss. De är även lyhörda inför våra behov, säger Paula Falk.

Hon rekommenderar andra företag att gå programmet.

– Vi är en liten organisation som har begränsat med tid, men det har varit värt varenda minut. Jag har även växt och utvecklats i min roll som vd, säger Paula Falk.

Är ni ett producerande företag som vill utveckla era affärer? Läs mer om Liften.

 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Trumps segrar kan straffa sig i höst

Donald Trump vann en symbolisk seger när en av hans största kritiker petats från kongressen. Men Trump-falangens framgångar i primärvalen riskerar att skada Republikanerna i höst.

Liz Cheney har utmärkt sig som en av få republikaner som varit stenhård i sin kritik av Donald Trump.
Liz Cheney har utmärkt sig som en av få republikaner som varit stenhård i sin kritik av Donald Trump.Foto:TT

Natten till onsdagen bjöd på ett av årets mest symboliska val i USA. Liz Cheney, länge en av Republikanernas mest profilerade röster i kongressen, petades av väljarna i delstaten Wyomings primärval till förmån för den Trump-godkända nykomlingen Harriet Hageman.

Resultatet var allt annat än skräll. Opinionsmätningarna har varit blodiga för Liz Cheney, som gick från att vara ett politiskt högdjur i partiledningen till en utböling för sin hårda kritik av den tidigare presidentens hantering av stormningen av kongressen förra året.

Harriet Hageman var en gång i tiden en så stor kritiker att hon till och med försökte stoppa Trumps nominering 2016. Men sedan dess har hon liksom många av hennes partikollegor stöpt om sig själv i ex-presidentens avbild. 

Förvandlingen fulländades häromveckan, då hon till slut öppnat omfamnade Donald Trumps påståenden om valfusk i 2020 års presidentval – ett nödvändigt lackmustest för att platsa i Trumpfalangen.

På pappret talar allt för en jordskredsseger för Republikanerna vid mellanårsvalet om knappt tre månader.

Joe Biden är fortfarande djupt impopulär med ett stöd runt 40 procent, den sortens siffror som normalt föregår bråddjupa tapp i mellanårsvalen, där missnöjda väljare är benägna att stanna hemma.

Återhämtningen på Wall Street och tecknen på att inflationstoppen kan vara nådd verkar än så länge inte ha övertygat väljarna om att presidenten, tillsammans med sina partikollegors knappa majoritet i kongressen, styr den ekonomiska skutan rätt.

Men Republikanernas största problem inför höstens riktiga val kan mycket väl visa sig vara de själva.

Just Harriet Hageman kommer med största sannolikhet att vinna höstens riktiga val i det djupt konservativa Wyomning. Men hon följer en lång rad Trump-stödda kandidater som avancerat igenom årets primärvalssäsong med blandade utsikter.

I bland annat Wisconsin, Arizona och Georgia har blodiga fejder mellan Trumpfalangen och Republikanernas traditionella etablissemang lett till djup splittring i partiet – och i många fall skadat anseendet hos väljarna.

I Pennsylvania vann till exempel kändisläkaren Mehmet Oz till slut det republikanska primärvalet till senaten tidigare i år med stöd av Donald Trump. Men efter en hård, negativ kampanj inom partiet ligger han nu konsekvent efter sin demokratiske motkandidat i opinionsmätningarna.

Resultatet från tisdagens val i Alaska, där bland annat den moderata senatorn Lisa Murkowski kämpar för sin politiska överlevnad mot ytterligare en Trumpist, kommer inte avgöras förrän i november.

På många håll har valdeltagandet bland demokratiska väljare dessutom varit överraskande högt, delvis drivet av den häftiga debatten om aborträtten.

Men det handlar också om Donald Trump. Den tidigare presidenten har en omatchad talang för att skaka liv i kärnväljarna – både de egna och motståndarnas.

Till och med Wall Street Journals konservativa ledarsida, som historiskt undvikit att kritisera Donald Trump, har varnat flera gånger under sommaren för att ex-presidenten och hans allierade riskerar att skada partiet vid höstens mellanårsval.

Med de flesta av primärvalen avklarade ser Demokraterna plötsligt ut att ha en chans att behålla senaten. Republikanerna är fortfarande mer gynnade i representanthuset, som brukar vara lättare att nå för mer extrema kandidater från båda partierna. Men marginalerna är inte längre lika övertygande.

Stalltipset just nu är en splittrad kongress, vilket åtminstone på kort sikt inte bör betyda några tvära kast i den ekonomiska politiken.

Men Donald Trumps ekonomiska instinkter, som lutar mer åt statliga interventioner än fria marknader, sträcker sig numera djupt in i Republikanerna.

När kongressen klubbade ett stort paket för att stötta den inhemska halvledarsektorn tidigare i somras var det med stöd med en minoritet av Republikanerna. 

Men kritikerna inom partiet som tidigare skulle sparkat bakut åt den sortens statligt stöd till enskilda företag ville att kongressen skulle gå ännu längre i att ge staten makt att fördela resurserna till privata företag, framför allt genom att nobba bolag som gör investeringar i Kina. Rösterna som gastade högst om företagslobbyister kom inte från Demokraterna utan från Republikanerna.

Att vända ryggen åt både Wall Street och resten av näringslivet är numera ofta ett effektivt sätt att göra politisk succé inom båda partierna. Det är en utveckling USA:s företag gör bäst i att hålla ögonen på.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera