Annons

Sabis-cheferna tipsar: ”Viktigt att våga släppa taget”

Ha väldigt kul och våga släppa taget. Det var några av tipsen som åhörarna fick när Gasellvinnarna i Västmanlands och Örebro län hyllades på torsdagen.

På scenen stod bland andra systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer, vd respektive vice vd för familjeföretaget Sabis. Intervjuade gjorde PM Nilsson, politisk redaktör på Di, och Anna Ekelund, programledare på Di TV.
På scenen stod bland andra systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer, vd respektive vice vd för familjeföretaget Sabis. Intervjuade gjorde PM Nilsson, politisk redaktör på Di, och Anna Ekelund, programledare på Di TV.Bild:Jack Mikrut
Q-Tagg R&D med entreprenörerna Tomas Lindqvist, George Fodor och Arne Löfgren.
Q-Tagg R&D med entreprenörerna Tomas Lindqvist, George Fodor och Arne Löfgren.Bild:Jack Mikrut
Benjamin Kainz, från Ung omsorg.Bild:Jack Mikrut
Bild:Jack Mikrut

180 förväntansfulla besökare anlände till Gasellgalan via röda mattan på Steam hotell i Västerås. Många Gasellföretag från både Västmanlands och Örebro län fanns på plats, och allra mest firade blev – förstås – kvällens vinnare.

I Västmanlands län var det Västeråsföretaget Q-Tagg R&D som tog hem segern och med vd:n Tomas Lindqvist i spetsen togs såväl Gasellstatyn som diplom och blommor emot.

Novum Assistans i Örebro blev vinnare i Örebro län, och priset togs emot av delägarna David Juhlin och Samuel Skårsjö.

”Det känns magiskt!”, sa Samuel Skårsjö i samband med prisutdelningen.

Vinnarföretagen fick också ge åhörarna sina bästa företagartips, och Samuel Skårsjö lyfte då fram vikten av att skapa en kultur på arbetsplatsen där personalen trivs.

”Ha väldigt kul och ha högt i tak, det är mitt råd!”

Publiken bjöds också på mycket annat från scenen.

Kvällens första talare var systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer, vd respektive vice vd för familjeföretaget Sabis som grundades redan 1874. De intervjuades på scenen av Anna Ekelund, nyhetschef och programledare på Dagens industri, och PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri.

Under de drygt 140 år som passerat sedan starten har Sabis gått från ett antal köttbodar till ett matimperium med butiker, restauranger och hotell.

Sedan 2010 leds det anrika företaget av tredje generationen i familjen. Caroline Cederblads och Madeleine Brehmers pappa Claes Andersson finns kvar som styrelseordförande och delägare tillsammans med döttrarna.

”Vi hade lite olika vägar in i företaget och vår pappa var väldigt klok från början, han gav oss utrymme och lät oss få ansvar. Det är jätteviktigt för den äldre generationen i familjeföretag, att våga släppa taget”, säger Madeleine Brehmer.

I dag driver Sabis sex livsmedelsbutiker, med butiken i gallerian Fältöversten på Östermalm i Stockholm som flaggskepp, 24 företagsrestauranger, tio caféer och sex konferensanläggningar varav tre med hotellverksamhet.

”Det är olika branscher men det som är gemensamt för alla är att det är serviceintensivt och människointensivt. Det är vårt dna, hur vi jobbar med alla människor. Både kunder och kundproffs, som vi har valt att kalla våra medarbetare”, säger Caroline Cederblad.

Benjamin Kainz, grundare av Ung omsorg, talade också från scenen under kvällen. Verksamheten handlar om att unga människor i högstadie- och gymnasieåldern hälsar på äldre personer på äldreboenden.

”Målet med mötena är att de äldre får berätta sin livshistoria och de unga får berätta om hur det är att vara ung idag”, säger Benjamin Kainz.

Kvällen fortsatte så småningom med mingel och mat, och ännu mer firande av Gasellföretagen i de båda länen.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?