Saabs vd och koncernchef lämnar efter årsskiftet

Saabs koncernchef Håkan Buskhe har meddelat styrelsen att han lämnar sin post efter årsskiftet, enligt ett pressmeddelande från försvarskoncernen. Styrelsen kommer nu att påbörja rekrytering av en efterträdare.

Foto:Claes-Göran Flinck

På söndagseftermiddagen meddelade Saab att vd:n och koncernchefen Håkan Buskhe slutar. Enligt anställningsavtalet har Håkan Buskhe sex månaders uppsägningstid och lämnar Saab i februari 2020. Exakt datum för hans sista dag på bolaget avgörs av den rekryteringsprocess som Saabs styrelse nu inleder.

”Håkan Buskhe har med stort engagemang och flera strategiskt viktiga beslut lagt en stark grund för en fortsatt positiv utveckling för Saab. Utvecklingen av Gripen E, Saabs del i det amerikanska T-X-projektet och en kraftig förmågehöjning inom det viktiga sensorområdet med bland annat Global Eye är några exempel på detta. Under Håkan Buskhes ledning har Saab dessutom expanderat internationellt och inlett samarbeten med ett flertal andra ledande försvarsindustrier. Sammantaget gör detta att Saab i dag står på en solid grund, vilket är nödvändigt i den extremt snabba tekniska utveckling som påverkar alla industrier”, skriver Marcus Wallenberg, styrelsens ordförande, i ett pressmeddelande. 

Håkan Buskhe tillträdde rollen som vd och koncernchef för Saab i september 2010. Utöver det sitter han som styrelseordförande för statsäga Green Cargo. Innan vd-posten på Saab arbetade han som vd och koncernchef på det svenska energibolaget E.on. 

”Saab har utvecklats till en ny nivå och är i dag ett internationellt starkt försvars- och säkerhetsföretag. Vi har tagit oss hit genom strategiska samarbeten, global närvaro och ett konsekvent fokus på investeringar i produktportföljen. Det har varit fantastiskt att få leda detta arbete, skrev Håkan Buskhe i pressmeddelandet. 

”Skälet till att jag väljer att lämna Saab är att jag gärna skulle vilja hinna med ytterligare en operativ utmaning i min karriär. Fram till dess att en ny VD är utsedd kommer jag att ha fullt fokus på Saab för att underlätta för min efterträdare. Det handlar framförallt om genomförandet av de stora projekten tillsammans med våra kunder samt det fortsatta arbetet med att nå Saabs finansiella mål”, skrev han som kommentar till sin avgång i pressmeddelandet.

Saab levererade i mitten av juli en positiv halvårsrapport vad gäller lönsamheten, skrev Di:s Magnus Dagel efter Saabs senaste rapportering. Den organiska tillväxten uppgick till 7 procent och rörelsemarginalen växte från 5,8 till 7,5 procent i kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 37 procent till 630 miljoner kronor.

Saabs aktie har fallit med drygt 19 procent det senaste året, jämfört med Stockholmsbörsen som är ned med 2 procent under samma period.

Di har sökt Håkan Buskhe för en kommentar.

Läs även: 1.000 miljarder väntar på ny vd - slagläge för börsbjässen 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?