ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Saabs vd och koncernchef lämnar efter årsskiftet

  • Foto: Claes-Göran Flinck

Saabs koncernchef Håkan Buskhe har meddelat styrelsen att han lämnar sin post efter årsskiftet, enligt ett pressmeddelande från försvarskoncernen. Styrelsen kommer nu att påbörja rekrytering av en efterträdare.

På söndagseftermiddagen meddelade Saab att vd:n och koncernchefen Håkan Buskhe slutar. Enligt anställningsavtalet har Håkan Buskhe sex månaders uppsägningstid och lämnar Saab i februari 2020. Exakt datum för hans sista dag på bolaget avgörs av den rekryteringsprocess som Saabs styrelse nu inleder.

”Håkan Buskhe har med stort engagemang och flera strategiskt viktiga beslut lagt en stark grund för en fortsatt positiv utveckling för Saab. Utvecklingen av Gripen E, Saabs del i det amerikanska T-X-projektet och en kraftig förmågehöjning inom det viktiga sensorområdet med bland annat Global Eye är några exempel på detta. Under Håkan Buskhes ledning har Saab dessutom expanderat internationellt och inlett samarbeten med ett flertal andra ledande försvarsindustrier. Sammantaget gör detta att Saab i dag står på en solid grund, vilket är nödvändigt i den extremt snabba tekniska utveckling som påverkar alla industrier”, skriver Marcus Wallenberg, styrelsens ordförande, i ett pressmeddelande. 

Håkan Buskhe tillträdde rollen som vd och koncernchef för Saab i september 2010. Utöver det sitter han som styrelseordförande för statsäga Green Cargo. Innan vd-posten på Saab arbetade han som vd och koncernchef på det svenska energibolaget E.on. 

”Saab har utvecklats till en ny nivå och är i dag ett internationellt starkt försvars- och säkerhetsföretag. Vi har tagit oss hit genom strategiska samarbeten, global närvaro och ett konsekvent fokus på investeringar i produktportföljen. Det har varit fantastiskt att få leda detta arbete, skrev Håkan Buskhe i pressmeddelandet. 

”Skälet till att jag väljer att lämna Saab är att jag gärna skulle vilja hinna med ytterligare en operativ utmaning i min karriär. Fram till dess att en ny VD är utsedd kommer jag att ha fullt fokus på Saab för att underlätta för min efterträdare. Det handlar framförallt om genomförandet av de stora projekten tillsammans med våra kunder samt det fortsatta arbetet med att nå Saabs finansiella mål”, skrev han som kommentar till sin avgång i pressmeddelandet.

Saab levererade i mitten av juli en positiv halvårsrapport vad gäller lönsamheten, skrev Di:s Magnus Dagel efter Saabs senaste rapportering. Den organiska tillväxten uppgick till 7 procent och rörelsemarginalen växte från 5,8 till 7,5 procent i kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 37 procent till 630 miljoner kronor.

Saabs aktie har fallit med drygt 19 procent det senaste året, jämfört med Stockholmsbörsen som är ned med 2 procent under samma period.

Di har sökt Håkan Buskhe för en kommentar.

Läs även: 1.000 miljarder väntar på ny vd - slagläge för börsbjässen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer