Saabs nya supermoln ska utmana amerikanska jättarna
Amerikanska molngiganter får nu överraskande konkurrens från försvarskoncernen Saab. Till skillnad från utländska leverantörer, som lyder under andra lagar, garanterar Saab insynsfri datalagring.
”Vi kommer aldrig att lämna ut information”, säger Ellen Grev, chef för Saabs affärsenhet för cybersäkerhet.
Linnea Bolter
Ellen Grev är chef för Saabs enhet för cybersäkerhet.
Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.
Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.
Närmare 8 av 10 svenskar tror att teknik bidrar till en bättre framtid, enligt framtidsrapporten Tomorrow Report* från Nexer (fd Sigma IT). I den medverkar flera IT-profiler, bland andra Microsofts Sverigechef Hélène Barnekow och Nexers vd Lars Kry.
Den nya rapporten visar bland annat att svenskarnas ”digitala självförtroende” ökat det senaste året, där kvinnor står för den största ökningen. Enligt Hélène Barnekow kan en förklaring vara den snabba omställningen till digitalt distansarbete med nya krav på ledarskapet – där kvinnor, enligt andra rapporter, är bättre än män i att leda på distans.
Sverige lyfts ofta fram som ett digitalt föregångsland och enligt Hélène Barnekow är detta sant, men också i behov av nyansering.
– Vi är uppkopplade, har fått tillgång till innovativa lösningar som förenklar våra liv och är på vissa områden ledande både inom innovations- och startup-ekonomin. Samtidigt har Sverige hamnat på efterkälken på vissa områden, framför allt inom offentlig sektor, säger Hélène Barnekow.
I den senaste OECD-undersökningen, hamnar Sverige sist på listan över hur långt länder kommit i sin digitala förvaltning. Där behöver Sverige göra mer på en rad områden – teknik, kunskap och nya riktlinjer, men också modernisera lagstiftningen för att underlätta för beslutsfattare att digitalisera den offentliga sektorn. Hélène Barnekow vill även se fler samarbeten inom utbildning och IT-kompetens. Som exempel nämner hon Microsofts eget samarbete med Nexer för att höja unga talangers kompetens inom cybersäkerhet och AI.
Var går gränserna?
I ”Tomorrow Report” har Kantar Sifo undersökt svenskarnas inställning till ny teknik. Bland annat tror 12 procent av de tillfrågade att vi har evigt liv inom 50 år. Vidare säger 30 procent att de skulle välja att leva för evigt redan idag om det gick. Enligt Lars Kry, vd för Nexer, sätter det fingret på de etiska frågorna.
– Tekniken kan förbättra våra liv, men vi behöver även diskutera var gränserna går mellan möjlighet, risk och fara. Vi välkomnar en dialog och kommer initiera en sådan både internt och externt, säger Lars Kry.
Nexers vision är ”Promising Future” och man har en tydlig ambition att göra skillnad. Bland annat har bolaget under coronapandemin levererat IT-kompetens för vaccinproduktion och tekniklösningar för vaccinationsbokning. Men också AI-lösningar för förebyggande underhåll och förbättrad kvalitetskontroll, vilket ger företagen en mer hållbar resursanvändning. På frågan vad som är viktigast för att få välfungerande AI-lösningar lyfter Lars Kry tillgången på stora mängder data av hög kvalitet. Oavsett om datamaterialet är bilder, ljud, text eller affärstransaktioner.
Nexer är ett svenskt techbolag inom Danir-koncernen, med ledande kompetens inom strategi, teknik och kommunikation, 1600 experter i 9 länder och över 30 års erfarenhet inom digitalisering, AI, IT och R&D.