1515

Saab visar upp nya Gripen

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har luft under vingarna. På torsdagen genomfördes den första flygningen med stridsflygplanet Gripen E.

Bild:Saab

Det var strax efter klockan halv elva på torsdagsförmiddagen som Gripen E för första gången lyfte från Saabs flygfält i Linköping. Enligt Saab var den 40 minuter långa flygningen lyckad.

”Det här är ett fantastiskt, jag vågar till och med säga historiskt ögonblick för oss. Vi flög Gripen E för första gången idag”, säger Jonas Hjelm, chef för affärsområdet Aeronautics på Saab, under torsdagens presskonferens.

”Den första flygningen med ett flygplan är ett väldigt synligt ögonblick. Du ser vad som händer, men du ser inte vad som ligger bakom den första flygningen”, fortsätter han och riktar ett tack till bolagets personal.

Under flygningen kontrollerades flygegenskaper och grundläggande systemfunktioner.

”Vi har redan från början sagt att Gripen E är ett smart stridsflygplan och vi tycker att det är smart på flera sätt. Med det sätt vi hanterar mjukvaran kommer vi kunna anpassa Gripen E till alla situationer i framtiden”, säger Jonas Hjelm.

Under de kommande dagarna kommer Saab gå igenom data från premiärflygningen och nästa flygning väntas ske under de kommande veckorna.

Enligt Saab håller man den uppsatta tidsplanen och kommer kunna leverera de första planen till kund under 2019.

”Pratar vi om Gripen E och F så ser vi en rad länder som begär in förslag som faktiskt har krav som passar perfekt. Det är ingen hemlighet Finland och Belgien finns där ute samt en rad andra länder som också letar efter ett stridsflygplan som mer eller mindre är i linje med vad Gripen E och F erbjuder. Vi ser stor potential för planet där ute”, säger Jonas Hjelm på frågan om vilka potentiella kunder man ser efter Sverige och Brasilien.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?