Saab vill sälja Gripen till Colombia

Världens länder har börjat spendera mer pengar på upprustning. Det kan ge Saab möjligheter att sälja Gripen till fler länder, enligt företaget.

En ny potentiell kund är Colombia som visat intresse för Gripen sedan planet sålts till Brasilien.

"Vi för en dialog med Colombia nu", säger Richard Smith, chef för marknad och försäljning i Gripenprogrammet.

Just nu är dessutom näringsminister Mikael Damberg (S) i Colombia, för att underteckna ett avtal om försvarssamarbete. Försäljningen av 36 Gripen till grannlandet Brasilien har gjort att colombianerna har studerat det svenska planet mer noggrant. Svenska stridspiloter har hållit seminarier i landet.

Annars är det fortfarande Indien som väcker mest förhoppningar hos Saab.

"Vi arbetar aktivt och för en dialog med Indien sedan tolv månader tillbaka. Vi måste vara tålmodiga men ett avtal med Indien skulle förstås vara en vattendelare. Det skulle kunna innebära en order på över 100 stridsflygplan", säger Richard Smith, som redogjorde för läget vid Saabs årliga Gripenseminarium i Stockholm på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?