1515
Annons

Saab tar mångmiljonorder av FMV

Försvarskoncernen Saab har fått en order från Försvarets Materialverk, FMV, värd 129 miljoner kronor. Ordern avser teknisk support för Gripen C/D.

Det framgår av ett pressmeddelande.

 Succéfonden har rasat – här är aktierna förvaltaren satsar på nu

Odins småbolagsfond har utklassat börsen de två senaste åren. Under de senaste månadernas turbulens har flera av innehaven däremot rasat – men förvaltaren tror på en stark utveckling för flera portföljbolag.

”Bolaget utvecklas starkare än vad marknaden kanske uppfattar det som”, säger förvaltaren Jonathan Schönbäck som också berättar om vilken småspararfavorit han har börjat bygga en position i.

Efter två urstarka år har Odin Fonders småbolagsfond haft en tuffare start på 2022. Till exempel har Ctek och Troax, som var två av de största innehaven vid årsskiftet, tappat över 50 procent av sitt värde sedan nyår.

Förvaltaren Jonathan Schönbäck öppnade fonden tillsammans med Hans Christian Bratterud i januari 2020 – precis innan coronapandemin slog till med kraftiga börsnedgångar som följd. Han tycker att den skakiga marknad vi har haft sedan årsskiftet påminner om hur utvecklingen såg ut vid pandemiutbrottet.

”De lite mindre bolagen som vi fokuserar på tappar mer i de initiala nedgångarna, men sen blir det en stabilisering när investerare börjar söka sig tillbaka till kvalitetsbolag igen”, säger Jonathan Schönbäck.

Under pandemin lade många av de runt 35 bolagen i portföljen mycket energi på förvärv för att stärka sin position. Nu är fokus i stället på den höga inflationen och de kraftiga kostnadsökningar som inflation och de globala logistikproblemen medför.

”Nu är det som ett lackmustest för att se om våra bolag har den prissättningsförmågan som vi tror, om de kan föra vidare ökande inköpspriser till slutkund eller inte. Inledningsvis är det svårt att föra vidare alla kostnader snabbt, men på sikt ska fina, välskötta bolag kunna göra det och därmed få en ännu bättre position”, säger Jonathan Schönbäck.

I nuläget är servicebolaget Coor fondens största innehav. Aktien har stått emot turbulensen på börsen och är på plus hittills i år. Sedan i höstas har fonden ökat sitt innehav i bolaget, som framför allt sysslar med lokalvård och fastighetsservice.

”Det är ett bolag som vi upplevde var attraktivt prissatt i höstas. Bolaget utvecklas starkare än vad marknaden kanske uppfattar det som”, säger Jonathan Schönbäck.

Han tillägger att bolaget bör kunna hantera den högre löneinflation som kan komma att påverka företag inom servicebranschen framöver.

”Att föra vidare kostnader är något som kräver en fin och välskött bolagskultur. Andra bolag i samma nisch kanske inte klarar det på samma sätt som Coor.”

Förra månaden ökade fonden även sitt innehav i teknikkoncernen CTT Systems. Bolaget, som tillverkar fukthanteringssystem till flyplan, har haft det tufft under pandemin men förvaltaren spår en förbättring i takt med att efterfrågan på flygresor ökar.

”De är extremt noggranna med att kunna leverera på de order som finns och har byggt högre lager än vad de normalt sett har för att inte drabbas av komponentproblem nu när deras underliggande marknad börjar ta fart.”

Under våren har fonden investerat i affärssystembolaget Fortnox som nyligen bytte lista från NGM till Stockholmsbörsen. Småspararfavoriten har haft en stark utveckling de senaste åren men stod för ett rejält kursfall tidigare i våras vilket förvaltarna såg som en möjlighet att börja bygga en position.

”De har en bra position i sin nisch vilket gör att de klarar av att göra prishöjningar”, säger Jonathan Schönbäck.

Odin Fonder ägde vid det senaste månadsskiftet 1,5 procent av aktierna i Fortnox (bolaget finns även i Sverige-fonden), men precis som för andra innehav är förvaltarna beredda att öka på positionen om bolaget utvecklas väl.

”De har ju ett attraktivt erbjudande. Hantverkare vill syssla med sitt jobb och inte hålla på med redovisning”, säger Jonathan Schönbäck.

Jonathan Schönbäck och Hans Christian Bratterud förvaltar även Odins Sverigefond som var en av ankarinvesterarna när Storskogen noterades i höstas. Förvärvskonglomeratet har kollapsat på börsen hittills i år och är efter rapportraset tidigare i veckan ned med runt 70 procent sedan årsskiftet. Fondens investering på 750 miljoner kronor har i dag sjunkit till runt 350 Mkr.

”Storskogen har gjort en fin resa historiskt och har förutsättningar att fortsätta med den, men det är klart att det är en utmanande miljö för den typen av förvärvsbolag i nuläget och kanske framför allt för de som noterades senast. Addtech och Lagercrantz, som vi också äger, visade på bättre leverans”, säger Jonathan Schönbäck.

Ser du något i verksamheten som motiverar kursfallet?
”Nej, jag tycker att de fortsätter utvecklas i rätt riktning. Under våren kanske många investerare har lämnat den svenska marknaden och de aktörer som kom in i Storskogen i höstas kanske måste sälja av eftersom deras riskmandat minskar. Men vi fortsätter som alltid att följa bolagen noga.”

Samtliga aktietips är innehav i förvaltarens fond.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?