1515

Saab: Kraftig orderuppgång

Inför Saabs rapport väntar sig analytikerna en orderingång på 10,8 miljarder kronor, vilket vore en uppgång på 58 procent jämfört med det andra kvartalet förra året.

Det framgår av SME Direkts insamling av estimat inför rapporten, där dock bara tre av de fem bidragen har estimerat orderingången trots att det är vad som brukar stå i fokus i krigsmaterieltillverkarens rapporter.

 

Bakom uppgången står aviserade stororder på nästan 6 miljarder kronor under april-juni, i sig drygt en fördubbling mot ett år tidigare, varav 3,6 miljarder kronor utanför Gripen - något Nordea betecknade som positivt i en förhandskommentar den 6 juli.

"Kombinerat med en antagen tillväxt på 5 procent i basorder blir vår prognos för orderingången i det andra kvartalet 9.912 miljoner kronor", skrev banken och hamnade därmed lägst av de tre estimaten, vars genomsnitt alltså ligger på 10,8 miljarder kronor.

Lönsamhetsmässigt väntas ett rörelseresultat på 448 miljoner kronor (317), eller vilket motsvarar knappt en femtedel av den väntade årsintjäningen.

Vid sidan av orderingången är Saabs helårsprognoser vanligen fokus i rapporterna. Hittills i år har bolaget spått en försäljningstillväxt på mer än 5 procent och högre rörelsemarginal än fjolårets 6,3 procent. Analytikerna tror att detta infrias, och spår inför rapporten en försäljningstillväxt på 8,3 procent och en rörelsemarginal på 7,8 procent.

"Givet den starka årsstarten, både avseende resultatet det första kvartalet och aviserade order i första halvåret ser vi inga skäl för Saab att bli mer försiktigt i sin guidning", skrev Nordea i sin rapport och höjde riktkursen 5 kronor till 385 kronor.

Saab-aktien har hittills i år - till och med den 18 juli - stigit 25 procent, mot plus 6 procent för OMXS30, och har klarat sig från den verkstadskräftgång som rapporten från sfärkollegan Atlas Copco utlöste tre dagar före Saabrapporten.

Saab publicerar sin rapport klockan 7.30 på torsdag 20 juli, och en webbsänd rapportpresentation inleds klockan 10.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?