ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Saab köper stridsbåtstillverkare och varv

Saab köper den svenska stridsbåtstillverkaren N-Sundin Dockstavarvet och reparationsvarvet Muskövarvet, med en sammanlagd omsättning om 250 miljoner kronor.

"Vi måste säkra företagets fortlevnad", säger styrelseordföranden Karl-Anders Sundin, en av tre bröder som står för majoriteten av försäljningen.

Köpet görs för att stärka Saabs produktportfölj för ytfartyg och öka kapaciteten för underhåll på Musköbasen, enligt bolaget.

"Saabs globala närvaro kommer också att underlätta marknadsföring och framtida export av Dockstavarvets produkter", skriver Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums.

Dockstavarvet utanför Örnsköldsvik, som grundades 1905, beskrivs som en ledande tillverkare av aluminiumbåtar. Familjen Sundin har drivit varvet i tre generationer över 113 år.

Under de senaste 30 åren har man utvecklat och tillverkat strids- och patrullbåtar för såväl civila och militära tillämpningar.

Muskövarvet är i sin tur ett reparationsvarv i Muskö marinbas i Stockholms skärgård, som främst tar hand om svenska marinens amfibiestyrkor.

Bröderna Karl-Anders, Torsten och Per Sundin säljer hela Dockstavarvet och sina 55 procent av Muskövarvet. Muskös ledning säljer samtidigt sina minoritetsposter till Saab.

De tre bröderna har drivit bolaget sedan 1975 och har egentligen "kört på övertid" de senaste åren, konstaterar Karl-Anders Sundin, som varit arbetande styrelseordförande sedan 2005.

"Skälet till försäljningen är att jag är 71 år. Mina bröder är lite yngre, men vi måste säkra företagets fortlevnad på något vettigt sätt", säger han till Di.

Varvens omsättning ligger på omkring 250 miljoner kronor, och man har totalt 80 anställda. Efter att affären har trätt i kraft den 29 december i år blir varven delar av Saabs affärsområde Kockums.

Några uppgifter om köpeskillingen lämnar man dock inte ut.

"Jag kommer att vara kvar som senior rådgivare åt Saab ett tag, men det blir inte för evigt. Mina planer är att ta det lite lugnare framöver", säger Karl-Anders Sundin.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies