Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

100 tjänstemän ska bort när Saab drar ner i Malmö

Saab varslar medarbetare i Karlskrona och Malmö om uppsägning inom affärsområdet Kockums, och gör sig även av med en mängd konsulter. Nedskärningen slår hårdast mot försvarsbolagets verksamhet i Malmö där totalt cirka 100 tjänstemän ska bort.

Foto:Johan Nilsson/TT

Merparten av Saabs kompetens inom ubåtsdesign sitter i Malmö där bland annat även produktion och tester av ubåtsmotorn Stirling sker. Framöver kommer dock betydligt färre än dagens cirka 700 medarbetare i Malmö att jobba kvar.

Totalt minskar försvarsbolaget sin personalstyrka i Karlskrona och Malmö med 45 fast anställda. Dessutom blir ytterligare ett hundratal konsulter av med sina jobb.

Nedskärningen inom affärsområdet Kockums slår hårdast mot Malmö där totalt cirka 100 tjänstemän ska bort: 30 fasta medarbetare samt uppåt 70 konsulter.

”Malmö är viktigt för oss och det är jättetråkigt att behöva varsla och dra ner, jag har stor respekt för vad detta innebär för dem som drabbas. Jag hade ju så klart helst av allt velat fylla på med fler affärer istället”, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Kockums.

Varslet anses vara kopplat till att bolaget har passerat de mest utvecklingsintensiva delarna med stora program som den nya ubåtsklassen A26, modifieringen av ubåtsklassen Gotland, samt en modifiering av ytfartyg i Gävleklass. Detta innebär att Kockums nu ställer om från utveckling till produktion.

”Just nu har vi en nedgång i beläggningen. Vi har passerat peaken på utvecklingssidan och går mer över till en produktionsfas. Därför måste vi justera verksamheten”, säger Lars Tossman med över 30 års arbetserfarenhet på Saab.

Det var dock så sent som i början av februari som han tog över chefsposten för Kockums, i samband med att Gunnar Wieslander lämnade sin tjänst efter fyra års arbete.

Nu ska Lars Tossman lotsa vidare en verksamhet med ett orderläge som inte hade mått dåligt av en vitamininjektion.

”Visst kan vi ta emot fler order, absolut, vi behöver fylla på med uppdrag för att kunna behålla vår undervattenskompetens på utvecklingssidan. Men förutom nyutveckling har vi även en hel del underhållsaffärer som vi ständigt jobbar med.”

Förutom Saabs löpande dialog med myndigheter om Sveriges inköpsplaner för undervattensfarkoster och ytfartyg har Lars Tossman även förhoppningar kring pågående diskussioner om projekt på exportsidan.

”Polen är intresserat av att köpa begagnade ubåtar från Sverige, vilket i sådana fall kommer att ge mer jobb åt oss. Vi jobbar också på exportmöjligheter till Holland, vilket vore fantastiskt för oss inom både utveckling och produktion. I Australien tittar man dessutom på att livstidsförlänga ubåtarna i Collins-klassen som vi har designat, som också innebär affärsmöjligheter”, säger Lars Tossman.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?