1515

Saab-chefer frias

Åklagarsidan i Saabmålet led ett svidande nederlag. Efter över fyra års utredning kom domen som friar de åtalade på alla punkter.
Det ledde till glädje och lättnad hos de tidigare Saabcheferna, men de kan inte andas ut helt ännu.

Victor Muller och Jan Åke Jonsson.
Victor Muller och Jan Åke Jonsson.Bild:Izabelle Nordfjell/TT

”Jag är extremt tacksam och lycklig över att vi alla har frikänts för allt. Det blev precis som jag förutsåg”, säger Saabs tidigare styrelseordförande Victor Muller från sitt hem på Mallorca.

Ska du fira?
”På ett väldigt stillsamt sätt. Det är fortfarande tid för ett överklagande. Det blir ingen champagne”, säger han.

Före rättegången uttryckte Victor Muller att han hade ett stort förtroende för den svenska rättvisan.

”Ja, den bilden har bara förstärkts. Domstolen har varit mycket professionell.”

Däremot var han under rättegången både arg och irriterad på åklagaren, men efteråt vill han inte uttala någon kritik.

”Jag gör ingen bedömning av honom. Det räcker att domstolen har talat”, säger Victor Muller.

Vänersborgs tingsrätt friar helt de sju personer som åtalats för grova ekonomiska brott före Saab Automobiles konkurs 2011: förutom Victor Muller även förre vd:n Jan Åke Jonsson, tidigare chefsjuristen Kristina Geers, förre finanschefen Robert Schuyt, en bolagsjurist och två revisorer.

I domen på 120 sidor sågas åklagarens bevisning. Bokföringen av de drygt 7 miljoner kronor som Victor Muller fick i ersättning var inte felaktig och pengarna var inte ens skattepliktiga i Sverige så någon skattekontroll försvårades inte. Att de betalades till Victor Mullers och hustruns privata konton i Spanien spelade ingen roll. Fakturorna var heller inte bristfälliga som åklagaren hävdat. Domstolen skriver ”det har inte krävts någon större tankemöda för att komma fram till att dessa fakturor/verifikat avser Victor Mullers ersättning från Saab.”

Även misstanken om att ett avtal för den ukrainska marknaden skulle ha varit påhittat för att dölja en inbetalning från den ryske finansmannen Vladimir Antonov underkänner domstolen.

Den allvarligaste misstanken som rör grovt svindleri får åklagaren heller inte gehör för. Visserligen konstaterar tingsrätten att med facit i hand så var en del av de uttalanden som gjordes av Victor Muller objektivt felaktiga och därför vilseledande, till exempel att alla leverantörer snart skulle få betalt. Men det räcker inte för att det ska vara svindleri i lagens mening eftersom den allmänna bilden som förmedlades var att Saab hade stora ekonomiska problem.

Att artiklar och inslag i radio och tv är redigerade påverkar också bedömningen.
Chefsåklagare Olof Sahlgren, som arbetat med att utreda misstänkta brott på Saab sedan maj 2012, är tydligt besviken.

”Det är en besvikelse, självklart. Vi har lagt fram bevisning som vi anser skulle ha hållit för en fällande dom. Men uppenbarligen har inte Vänersborgs tingsrätt delat Ekobrottsmyndighetens uppfattning”, säger han.

Om det blir ett överklagande vill han inte svara på ännu.

”Vi ska så snart som möjligt gå igenom domen i detalj och se vad som fallerade på de olika åtalspunkterna för att avgöra om vi ska gå vidare”, säger han.

Försvarsadvokaterna hävdade under rättegången att åtal aldrig borde ha väckts. Ångrar du att du väckte åtal?
”Nej, det gör jag inte. Vi hade så mycket material så det var rätt att gå till åtal.”

Har det funnits en press på dig att driva det till rättegång med tanke på hur laddat allt kring Saabkonkursen var?
”Nej, det skulle jag inte säga. Vi fick in anmälningar och vi är skyldiga att utreda dem och det har vi gjort.”

Victor Mullers advokat Hans Strandberg hoppas att den rättsliga historien kring Saab är färdigskriven och att det inte blir en fortsättning.

”Det här får inte styras av prestige. Det kostar vansinnigt massa pengar för staten. Domen är mycket välskriven med en korrekt analys”, säger han.

I och med de friande domarna så får de åtalade tillbaka pengar för sina utlägg under rättegången och de behöver inte stå för någon del av advokatkostnaderna.

Jan Åke Jonsson och Kristina Geers uttrycker lättnad över att ha friats. De båda satt anhållna ett dygn när de förhördes första gången - ett dygn de har beskrivit som fruktansvärt.

”Jag har pratat med de andra och det är så skönt att vi friades allihop. Det var visserligen vad jag förväntade mig, men det har varit en anspänning att vänta, en psykisk terror”, säger Kristina Geers.

Jan Åke Jonsson, som lämnade Saab ett drygt halvår före konkursen efter ett helt yrkesliv på bilbolaget, trodde på friande dom.

”Det är givetvis väldigt glädjande. Samtidigt har jag känt mig trygg i mig själv att jag är oskyldig. Det är sorgligt att processen har fått fortgå på det här sättet. Det har påverkat mig otroligt mycket både privat och jobbmässigt”, säger han.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?