1515

Saab blir av med konkurrent i stridsflygupphandling

Airbus Defence and Space har dragit sig ur Kanadas pågående stridsflygupphandling.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Det framgår av ett pressmeddelande som publicerades fredagen den 30 augusti. 

Därmed återstår Saabs stridsflygplan Gripen, amerikanska Lockheed Martins F-35 och amerikanska Boeings F/A-18 Super Hornet i upphandlingen.

Som skäl anges bland annat kostnadssvårigheter för att leva upp till de krav som Kanada ställer utifrån det nordamerikanska luftförsvarssamarbetet Norad mellan USA och Kanada. Även frågor kring industrisamarbete nämns.

I somras rapporterades det att Airbus och Boeing kunde komma att dra sig ur Kanadas stridsflygupphandling med anledning av att bolagen anser att Lockheed Martin favoriseras. 

När Nyhetsbyrån Direkt i somras frågade Saabs vd Håkan Buskhe huruvida han anser att Kanadas process favoriserar Lockheed Martin sade han att Saab inte längre anser det.

"I den förra processen som stängdes hade vi samma uppfattning, alltså att det var väldigt riggat för amerikanska F-35. De länder som har valt F-35 har nästan haft samma upphandlingsdokument. Vi har inte samma uppfattning i dag, utan vi har uppfattningen att det är en öppen upphandling", sade Saab-chefen.

Vad är er säljpitch till Kanada?

"För det första att vi har det bästa flygplanet. Vi är de enda i västvärlden som i dag bygger ett nytt flygplan med den kapacitet, digitalisering och de sensorer som finns, och vi klarar de operativa kraven. Samtidigt vet vi att Kanada i allt vad de gör vill ha ett stort nationellt innehåll och det kan vi ge dem. Och naturligtvis att vi har ett mycket kostnadseffektivt system", sade Håkan Buskhe i juli.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?