Annons

Saab blir av med konkurrent i stridsflygupphandling

Airbus Defence and Space har dragit sig ur Kanadas pågående stridsflygupphandling.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Det framgår av ett pressmeddelande som publicerades fredagen den 30 augusti. 

Därmed återstår Saabs stridsflygplan Gripen, amerikanska Lockheed Martins F-35 och amerikanska Boeings F/A-18 Super Hornet i upphandlingen.

Som skäl anges bland annat kostnadssvårigheter för att leva upp till de krav som Kanada ställer utifrån det nordamerikanska luftförsvarssamarbetet Norad mellan USA och Kanada. Även frågor kring industrisamarbete nämns.

I somras rapporterades det att Airbus och Boeing kunde komma att dra sig ur Kanadas stridsflygupphandling med anledning av att bolagen anser att Lockheed Martin favoriseras. 

När Nyhetsbyrån Direkt i somras frågade Saabs vd Håkan Buskhe huruvida han anser att Kanadas process favoriserar Lockheed Martin sade han att Saab inte längre anser det.

"I den förra processen som stängdes hade vi samma uppfattning, alltså att det var väldigt riggat för amerikanska F-35. De länder som har valt F-35 har nästan haft samma upphandlingsdokument. Vi har inte samma uppfattning i dag, utan vi har uppfattningen att det är en öppen upphandling", sade Saab-chefen.

Vad är er säljpitch till Kanada?

"För det första att vi har det bästa flygplanet. Vi är de enda i västvärlden som i dag bygger ett nytt flygplan med den kapacitet, digitalisering och de sensorer som finns, och vi klarar de operativa kraven. Samtidigt vet vi att Kanada i allt vad de gör vill ha ett stort nationellt innehåll och det kan vi ge dem. Och naturligtvis att vi har ett mycket kostnadseffektivt system", sade Håkan Buskhe i juli.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera