Annons

Valet 2022

Så vill V göra elen billigare

El är dyrt och priset styrs delvis av efterfrågan på den internationella elmarknaden. För att råda bot på de höga elpriserna föreslår Vänsterpartiet (V) att ett lägre pris införs för svenska elkonsumenter och att den el som går på export säljs till marknadspris.

Foto:Bertil Ericsson/TT, Jesper Frisk

Sverige producerar i dag mycket el, varav en stor del går på export. Enligt en analys som presenterades på torsdagen har Sverige gått om Frankrike som Europas största nettoexportör av el.

Den prissättningsmodell som används i dag när andra länder i Europa vill ha el styrs av efterfrågan. Det här vill V ändra på genom att införa separata priser på svenskproducerad el för svenska elkonsumenter och den internationella elmarknaden.

”Sverigepriset”, som V kallar prisskyddet för svenska hushåll, föreslås stabilisera elpriset på i genomsnitt 40 öre per kilowattimme.

”Rent praktiskt ska det gå. Det här är inte svårt att genomföra, det går att snabbutreda. Priserna kommer då att kunna normaliseras”, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar vid en pressträff och tillägger att partiet inte ser att den föreslagna modellen skulle bryta mot några EU-regler.

”Svenska hushåll och delar av industrin betalar ett överpris för den billiga svenska elen.”

Det låter lite för enkelt, varför har ingen tänkt på det här förut?
”Det är enkelt för regeringen att genomföra, men man har fastnat i det europeiska marknadstänket. Det här borde ha gjorts för länge sedan.”

Dadgostar tillägger att det i nuvarande prissättningsmodell finns vinnare, elproducenterna, och att det är svenska elkonsumenter som skulle dra det långa strået i den modell V nu föreslår.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera