ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Krispaket till Sveriges bönder

  • Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (MP). Foto: Thomas Johansson/TT

Regeringen avsätter 1,2 miljarder kronor för att hjälpa landets bönder efter torkan.

”Det är en exceptionell åtgärd, men vi befinner oss också i ett exceptionellt läge”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Situationen för Sveriges bönder innebär en risk för livsmedelsproduktionen i Sverige på både kort och lång sikt, slår regeringen fast. Brist på foder riskerar att leda till att många svenska djur slaktas i förtid.

”Torkans effekt på växtodling och bete kommer att innebära att tillgången på grovfoder till djuren blir väldigt besvärlig under den kommande vintern”, säger Magdalena Andersson.

Stödet på 1,2 miljarder kronor ska betalas ut under 2018 och 2019. 

”Målet är att säkra svensk livsmedelsproduktion även i framtiden. Sverige ska ha en god nationell försörjningsberedskap i såväl kris som under höjd beredskap eller krig”, säger Andersson.

460 miljoner ska betalas ut i år, och pengarna ska till allra största del kompensera för uteblivna vallskördar. 

”Grunden för all djuruppfödning är att det finns tillgång till grovfoder. 400 miljoner kommer att gå till lantbrukare med mjölk-, nötkött- och lammproduktion”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Bönderna ska kunna få 375 kronor per vuxet djur, med ett tak på 150.000 kronor per gård. För en normalstor mjölkgård med 125 producerande djur innebär det 60.000 kronor.

Regeringen sänker också slakteriavgiften med 60 miljoner kronor i år.

Nästa år vill regeringen avsätta 760 miljoner kronor till bönderna. De stora beloppen riktas även då till att lösa foderfrågan, men delar av stödet ska gå till stöd för uteblivna spannmålsskördar.  Ett detaljerat system ska utformas av Jordbruksverket, tillsammans med branschen.

"Vi har tappat ungefär 30 procent av spannmålet i årets skörd. Det är den lägsta på 26 år. Vi har tidigare varit exportörer av spannmål, i år blir vi importörer", säger Bucht.

Regeringen har också ansökt hos EU-kommissionen om att få betala ut likviditetsstöd till bönder i förtid. Normalt sett betalas stödet ut i oktober.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies