1515

Så vill nanoforskarna rädda Moores lag

Svensk nanoteknologi kan revolutionera halvledartillverkningen och rädda Moores lag.

Det tror forskningsbolaget Smoltek som efter över ett decennium i nanolabbet nu siktar på en notering.

Smoltek utvecklar nanoteknik.
Smoltek utvecklar nanoteknik.Bild:Paul Wennerholm

Moores lag som sedan 1960-talet har förutspått en snabb teknisk utveckling av halvledare, och som gör det möjligt för bland annat datorer att hela tiden bli snabbare och billigare är hotad.

”Problemet är bland annat fysiska begräsningar i de material som man hittills har använt. Man kan visserligen fortsätta att förtäta antalet transistorer, men kostnadskurvan har vänt uppåt, vilket aldrig har hänt tidigare”, säger Anders Johansson, vd för Smoltek.

Det lilla svenska bolaget tror sig dock ha lösningen som de hoppas ska kunna innebära en räddning av Moores lag.

”För att kunna fortsätta trenden mot högre prestanda och ökad miniatyrisering tror vi att nanoteknologi, där det handlar om strukturer på miljarddelar av millimeter, är den rätta vägen. Och här har vi under de senaste 12 åren tagit fram teknik och lösningar som vi bedömer är världsunika”, säger Anders Johansson.

I slutet av februari eller början av mars är målet att Smoltek ska listas på Aktietorget.

”Som många andra teknikbolag har vi vandrat länge i dödsskuggans dal. Det har varit tufft men nu bedömer vi att tiden är mogen att ta nästa stora steg mot det kommersiella genombrottet inom de närmaste åren”, säger Anders Johansson.

Smoltek startades av Mohammad Shafiqul Kabir när han forskade i nanoteknologi på Chalmers i Göteborg. Grundaren är kvar som innovationschef och delägare. Men i takt med att extern finansiering tagits in har antalet ägare vuxit till cirka 60.

I samband med noteringen är målet att ta in runt 20 miljoner kronor i en emission. Smoltek med sätet på Lindholmen i Göteborg har endast sex anställda och fortfarande inte någon försäljning. Och några prog-noser om när det kommer-siella genombrottet kan ske eller storleksordningen på framtida eventuella intäkter ges inte.

Varför ska man satsa i något så ovisst och riskfyllt?

”Vi har en stor portfölj med 48 beviljade patent och ytterligare ett betydande antal patentansökningar. Vi sitter med en unik teknik i en bransch som omsätter flera hundra miljarder dollar om året så potentialen är enorm. Och intresset från viktiga aktörer i halvledarindustrin har ökat kraftigt så vi ser en väldigt ljus framtid.”

Inför noteringen har också delar av styrelsen bytts ut. Nyligen tog en välkänd industriprofil över som ordförande, nämligen Peter Augustsson, som tidigare varit vd för både SKF och Saab Automobile. Även Bo Hedfors, veteran inom telekom och tidigare vd för Ericsson i USA, är ny i Smolteks styrelse.


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?