ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Så vill nanoforskarna rädda Moores lag

  • Smoltek utvecklar nanoteknik. Foto: Paul Wennerholm

Svensk nanoteknologi kan revolutionera halvledartillverkningen och rädda Moores lag.

Det tror forskningsbolaget Smoltek som efter över ett decennium i nanolabbet nu siktar på en notering.

Moores lag som sedan 1960-talet har förutspått en snabb teknisk utveckling av halvledare, och som gör det möjligt för bland annat datorer att hela tiden bli snabbare och billigare är hotad.

”Problemet är bland annat fysiska begräsningar i de material som man hittills har använt. Man kan visserligen fortsätta att förtäta antalet transistorer, men kostnadskurvan har vänt uppåt, vilket aldrig har hänt tidigare”, säger Anders Johansson, vd för Smoltek.

Det lilla svenska bolaget tror sig dock ha lösningen som de hoppas ska kunna innebära en räddning av Moores lag.

”För att kunna fortsätta trenden mot högre prestanda och ökad miniatyrisering tror vi att nanoteknologi, där det handlar om strukturer på miljarddelar av millimeter, är den rätta vägen. Och här har vi under de senaste 12 åren tagit fram teknik och lösningar som vi bedömer är världsunika”, säger Anders Johansson.

I slutet av februari eller början av mars är målet att Smoltek ska listas på Aktietorget.

”Som många andra teknikbolag har vi vandrat länge i dödsskuggans dal. Det har varit tufft men nu bedömer vi att tiden är mogen att ta nästa stora steg mot det kommersiella genombrottet inom de närmaste åren”, säger Anders Johansson.

Smoltek startades av Mohammad Shafiqul Kabir när han forskade i nanoteknologi på Chalmers i Göteborg. Grundaren är kvar som innovationschef och delägare. Men i takt med att extern finansiering tagits in har antalet ägare vuxit till cirka 60.

I samband med noteringen är målet att ta in runt 20 miljoner kronor i en emission. Smoltek med sätet på Lindholmen i Göteborg har endast sex anställda och fortfarande inte någon försäljning. Och några prog-noser om när det kommer-siella genombrottet kan ske eller storleksordningen på framtida eventuella intäkter ges inte.

Varför ska man satsa i något så ovisst och riskfyllt?

”Vi har en stor portfölj med 48 beviljade patent och ytterligare ett betydande antal patentansökningar. Vi sitter med en unik teknik i en bransch som omsätter flera hundra miljarder dollar om året så potentialen är enorm. Och intresset från viktiga aktörer i halvledarindustrin har ökat kraftigt så vi ser en väldigt ljus framtid.”

Inför noteringen har också delar av styrelsen bytts ut. Nyligen tog en välkänd industriprofil över som ordförande, nämligen Peter Augustsson, som tidigare varit vd för både SKF och Saab Automobile. Även Bo Hedfors, veteran inom telekom och tidigare vd för Ericsson i USA, är ny i Smolteks styrelse.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies