Annons

Så vill Moderaterna reglera välfärden

Moderaterna vill införa en generell tillståndsplikt inom välfärdssektorn. Partiet hotar att stoppa vinsterna och i yttersta fall lägga ned verksamheter inom skola, vård och omsorg som inte sköter sig. Samtidigt sträcker M-ledaren Anna Kinberg Batra ut en hand till regeringen.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.Bild:Jessica Gow/TT

På torsdagen presenterade Moderaterna ett paket på välfärdsområdet. Långa vårdköer, fallande skolresultat och problem i bemanningen omsorgen ska bemötas med krav, kontroller och sanktioner. Svensk välfärdspolitik måste omprövas, enligt Anna Kinberg Batra. 

”Jag tycker alltid att man ska vara självkritisk”, säger hon.

”Vi har gjort en del saker i regeringsställning, men konstaterar att det inte räcker”, säger hon vidare. 

Hon påpekar att i välfärdssektorn är det politiken som sätter ramarna. 

”Har man hundra procent skattefinansierad verksamhet så är det inte vilken marknad som helst”, säger hon.

Förslaget består av fyra delar i arbetet i nolltolerans mot brister i välfärden. Tillståndsplikt krävs för den som ska bedriva välfärdsverksamhet som skola, sjukvärd och omsorgsverksamhet. 

”Det handlar om allmänna lämplighetskrav, kunskap och kompetens och att visa att man har långsiktighet i verksamheten”, säger Peter Danielsson, som leder Moderaternas reformgrupp inom välfärdsområdet.

Aktörer måste kunna visa att de har kompetens och långsiktigt synsätt för att få tillstånd. De nationella kvalitetskraven följs upp av tillsynsmyndigheter. 

För de aktörer som inte håller måttet vill M ge staten möjlighet att ta över en skola och även begränsa vinstuttag. 

”Vi menar att om man inte når upp till kvalitetskraven ska man heller inte kunna ta ut någon vinst”, säger Peter Danielsson.

Den 8 november presenteras Ilmar Reepalus utredning om välfärden som enligt förhandsbeskeden kommer att presentera förslag på vinsttak. Men den säger Moderaterna redan nu nej till. 

"Det betyder också att vi sätter nej till generellt vinsttak. Det är kvaliteten som står i centrum”, säger Anna Kinberg Batra. 

Däremot vill Moderaterna hitta en överenskommelse över blockgränsen. 

”Vi skulle gärna se en bred överenskommelse om det här regelverket, vi behöver säkra kvaliteten i välfärden oavsett utförare”, säger Anna Kinberg Batra.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera