1515
Annons

Så vill L lösa integrationen

Lägre ingångslöner, fler enkla jobb och en utlokalisering av myndigheter och kommunala förvaltningar. Det är några av punkterna i Liberalernas nya integrationsprogram.

Bild:TT

Liberalernas integrationspolitiska talesperson Fredrik Malm presenterade på måndagen ett förslag till nytt integrationspolitiskt program.

Partiet vill bland annat sätta stopp för nya religiösa friskolor och införa ett språk- och samhällstest. Domstolarna ska enligt Liberalerna pröva utvisning i fler fall än i dag och straffen för brott med hedersmotiv ska skärpas.

”Vi måste stoppa utvecklingen mot fler parallellsamhällen i Sverige”, säger Fredrik Malm.

Liberalerna anser att Migrationsverket ska få möjlighet att begränsa den så kallade EBO-lagen, som ger asylsökande rätt att själva välja var de vill bo.

Flera åtgärder tar sikte på arbetsmarknaden. Enligt Fredrik Malm har Sverige högst ingångslöner och lägst andel enkla jobb i EU. En kombination som enligt honom skapar stora problem för många nyanlända.

Liberalerna vill därför införa en ny anställningsform, så kallade startjobb, för nyanlända och unga under 23 år, där lönerna ligger mellan 14.000 och 16.000 kronor i månaden före skatt.

”Det är riktiga jobb, men de har en lägre ingångslön”, säger Fredrik Malm.

Liberalerna anser även att myndigheter och kommunala förvaltningar borde flyttas ut till utsatta områden

”Framför allt på kommunal nivå tycker jag att det är fullt rimligt att man i kommuner som är kraftigt segregerade kan fatta strategiska beslut som kan innebära nya jobb i de här områdena och förbättra situationen i allmänhet”, säger han.

Fredrik Malm påpekar att alla större kommuner har områden där den sociala utsattheten är större, där arbetslösheten är högre och otryggheten är större än i andra områden.

”Om då nästan alla jobb som kommunen har samlas inne i stadskärnorna, det är inte rimligt”, säger han.

Enligt Fredrik Malm är det för tidigt att peka ut vilka myndigheter som skulle vara lämpliga att flytta ut.

”Men vi har en tradition i Sverige där myndigheter har placerats ut för att kompensera för nedläggningar av regementen eller när stora arbetsgivare har slagit igen. Det är inte orimligt att man på samma sätt tittar på segregationsproblematiken”, säger han.

Förslaget till nytt integrationspolitiskt program, som består av 46 punkter, har behandlats av partistyrelsen och ska antas av partirådet i november.


MAX Burgers utökar med fler laddstationer

MAX Burgers har senaste åren växlat upp satsningen på nya tekniska lösningar. Nu investerar de i fler och nya snabbladdningsstationer för elbilar från Vattenfall InCharge. Det framgår av pressmeddelanden från de båda bolagen.

Foto:Pressbild MAX Burgers

Idag går det att ladda på 34 av MAX restauranger varav 20 av dessa har laddare från Vattenfall. Den nya satsningen inkluderar 5 nya restauranger. De nya laddarna från Vattenfall sägs ladda bilarna tre gånger så fort än första generationens laddare.

Samarbetet mellan Vattenfall och MAX började 2014. Elen i laddstationerna är 100 procent fossilfri el från Vattenkraft, märkt med Bra Miljöval från Vattenfall. På sikt ska alla MAX-restauranger vid viktiga knutpunkter erbjuda snabbladdning.

”Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att minska sin klimatpåverkan. Med de nya 150 kWh-laddarna hinner man som gäst ladda upp bilen till 80 procent på mellan 20 och 30 minuter. Idag har vi laddning på 34 restauranger och till årets slut ska över 20 av dem erbjuda snabbladdning,” säger Rasmus Billborn, etablerings- bygg- och fastighetschef på MAX.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?