Så vill L lösa integrationen

Lägre ingångslöner, fler enkla jobb och en utlokalisering av myndigheter och kommunala förvaltningar. Det är några av punkterna i Liberalernas nya integrationsprogram.

Bild:TT

Liberalernas integrationspolitiska talesperson Fredrik Malm presenterade på måndagen ett förslag till nytt integrationspolitiskt program.

Partiet vill bland annat sätta stopp för nya religiösa friskolor och införa ett språk- och samhällstest. Domstolarna ska enligt Liberalerna pröva utvisning i fler fall än i dag och straffen för brott med hedersmotiv ska skärpas.

”Vi måste stoppa utvecklingen mot fler parallellsamhällen i Sverige”, säger Fredrik Malm.

Liberalerna anser att Migrationsverket ska få möjlighet att begränsa den så kallade EBO-lagen, som ger asylsökande rätt att själva välja var de vill bo.

Flera åtgärder tar sikte på arbetsmarknaden. Enligt Fredrik Malm har Sverige högst ingångslöner och lägst andel enkla jobb i EU. En kombination som enligt honom skapar stora problem för många nyanlända.

Liberalerna vill därför införa en ny anställningsform, så kallade startjobb, för nyanlända och unga under 23 år, där lönerna ligger mellan 14.000 och 16.000 kronor i månaden före skatt.

”Det är riktiga jobb, men de har en lägre ingångslön”, säger Fredrik Malm.

Liberalerna anser även att myndigheter och kommunala förvaltningar borde flyttas ut till utsatta områden

”Framför allt på kommunal nivå tycker jag att det är fullt rimligt att man i kommuner som är kraftigt segregerade kan fatta strategiska beslut som kan innebära nya jobb i de här områdena och förbättra situationen i allmänhet”, säger han.

Fredrik Malm påpekar att alla större kommuner har områden där den sociala utsattheten är större, där arbetslösheten är högre och otryggheten är större än i andra områden.

”Om då nästan alla jobb som kommunen har samlas inne i stadskärnorna, det är inte rimligt”, säger han.

Enligt Fredrik Malm är det för tidigt att peka ut vilka myndigheter som skulle vara lämpliga att flytta ut.

”Men vi har en tradition i Sverige där myndigheter har placerats ut för att kompensera för nedläggningar av regementen eller när stora arbetsgivare har slagit igen. Det är inte orimligt att man på samma sätt tittar på segregationsproblematiken”, säger han.

Förslaget till nytt integrationspolitiskt program, som består av 46 punkter, har behandlats av partistyrelsen och ska antas av partirådet i november.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?