1515
Annons

Så undgår morotsodlaren brist på arbetskraft i krisens spår

Löddeköpinge. På Möllegården skördas morötter året runt. Därmed är man inte beroende av utländska säsongsarbetare. 

”I dag när människor inte kan komma till Sverige är det förstås en fördel”, säger Erik Christensson på Möllegårdens Morötter, som efterlyser en strategi för att slussa arbetslösa svenskar till lantbruket.

Möllegårdens Morötter, med ägarna Erik Christensson och Linus Christensson.
Möllegårdens Morötter, med ägarna Erik Christensson och Linus Christensson.Foto:Emil Malmborg

Inne i packeriet går maskinerna för fullt. En optisk sorterare kontrollerar kvaliteten på varje morot. De defekta går till djurfoder eller biogas. För säkerhets skull står ett antal anställda längs det löpande bandet för att ännu en gång granska rotfrukterna som rullar förbi innan de packas automatiskt i plastpåsar av olika storlekar. Varje år packas ungefär 7.000 ton morötter här på Möllegården i skånska Löddeköpinge. 

”Den här våren har vi tvingats kassera ungefär 30 procent av alla morötter som vi skördar vilket är klart sämre än ett vanligt år. Vintern har varit dålig för oss med mycket regn. Men i de här tiderna ska man inte klaga”, säger Erik Christensson och syftar förstås på coronapandemins brutala kalldusch för världsekonomin. 

Men samtidigt som bransch efter bransch har lamslagits på grund av pandemin har livsmedel klarat sig bra, och det gäller även morötter. Erik Christensson konstaterar att försäljningen rullar på som planerat, skillnaden är att lösviktsförsäljningen till restauranger nästan försvunnit, medan försäljningen av framför allt stora påsar med morötter till livsmedelskedjorna har ökat. 

”Även leverantörskedjorna fungerar faktiskt överraskande bra. Vi köper till exempel plast från Italien och även om vissa fabrikerna har stängt så har våra underleverantörer löst det ändå, de är kreativa och bra på att hjälpa varandra där”, säger Erik Christensson när han visar runt på släktgården där den söta, karaktäristiska, doften av de orangea rotfrukterna är tydlig. 

Sedan 1948, då hans far drev Möllegården, har morötter haft en betydande roll för försörjningen. På de sex hektaren odlades grön­saker för att försörja en familj med sex barn. Erik tog själv över driften 1988 och i dag är sonen Linus och dottern Amanda intresserade av att ta över. 

”Jag är ju uppvuxen med morötter och har alltid velat jobba med denna fantastiska grönsak. Nyligen tog jag lantmästarexamen på Alnarp och är nu tillbaka på gården”, förklarar Linus Christensson. 

Att kunna odla och skörda året runt är möjligt tack vare en teknik där morötterna täcks under hösten för att sedan även skördas under vinter och vår. För att klara kylan täcks morötterna med plast och halm. 

”Vinterodling är komplicerat, det måste till exempel vara en speciell typ av jord. Men fördelarna är många. Maskinerna kan gå året runt och framför allt så ser vi till att vara våra kunder till lags då marknaden mer och mer kräver försäljning av morötter hela året”, säger Erik Christensson och lägger till: 

”En positiv effekt just nu är förstås att vi slipper vara beroende av säsongspersonal.”

Täckta arealer väntar på att blomma ut.
Täckta arealer väntar på att blomma ut.Foto:Emil Malmborg

Många lantbrukare i Sverige är beroende av utländska säsongsarbetare för att klara av sina skördar. När de inte kan komma till Sverige på grund av coronapandemin är det svårt att få tag i personal. Men det bekymret har inte Möllegården. Här skördas morötter nästan året runt. En stor del av de anställda kommer från Serbien och stannar större delen av året. Vojkan, som jobbar sin tjugonde säsong här som produktionschef och personalansvarig, har goda kontakter i hemlandet. 

Familjens sex hektar har i dag blivit hela 600 hektar (varav 500 arrenderas). Eftersom morötter kräver en särskild växtföljd, där marken måste återhämta sig i fem år med andra grödor, är det mest spannmål som vajar på familjens marker. 

”Men det är morötter som är kärnan i allt vi gör. Det är en rolig gröda att odla där det gäller att tänka smart och vara rationell. Gör man det är det också en gröda som ger bra avkastning”, säger Erik Christensson och berättar, apropå effektiviseringar, att han just nu står inför sitt kanske största beslut i företagets historia. 

Det handlar om en investering i nästa generations maskiner som till stor del skulle automatisera paketeringen och förbättra sorteringen av morötter i olika klasser. Med nya maskiner skulle också defekta morötter kunna skalas och tärnas till hundmat eller liknande. 

”Vi har hela tiden investerat med egna vinster och i en lugn takt. Det vi står inför nu är något annat, det är ett svårt beslut där huvudfrågan är om vi vill bli ett mer industriellt bolag eller ska förbli en mer småskalig odlare”, förklarar Erik Christensson när han kör runt oss på odlingarna som sträcker sig ända ner mot Öresunds strandkanter där Öresundsbron kan anas i soldiset. 

Kävlingeån, som ringlar längs fälten, har alltid stått för vattenförsörjningen. En traktor med en speciell maskin rycker undan plasten över morötterna som odlas under vintern och våren. Fälten vetter mot söder vilket gör att man kan börja så redan i mars. 

”Först i Sverige vad jag vet”, säger Erik Christensson stolt samtidigt som han plockar upp en morot ur jorden. 

”Här, smaka vad söta dom är! Att köra traktor här i soluppgången en sommarmorgon och sedan hoppa ut och ta en morot, det tröttnar jag aldrig på.” 

”Jag efterlyser strategi för att slussa arbetslösa svenskar till lantbruket”

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera