ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så tycker läsarna om byggindustrin

  • Bygge i Stockholm Foto: Hasse Holmberg

Förra veckan publicerade Di en analyserande text om varför byggpriserna trendmässigt ökar mer än andra priser i ekonomin. Reaktionerna på Di:s genomgång har varit många.

En läsare som jobbat som konsult och projektledare i 25 år:
”Chefer i ledande position hävdade att om du har varit på plats ett par timmar så kan du sedan gå hem. Givetvis så debiterar du en full dag. Då jag och ett par kolleger försökte få lite mer kravhantering, styrning och leveransprecision, som vi var vana vid från it-branschen blev vi starkt kritiserade. Så gör man inte inom byggbranschen var budskapet.”

En arkitekt, som också är bostadssakkunnig på en stor organisation:
”Vi i byggsektorn stjäl konsumtionsutrymme från andra näringsgrenar som är utsatta för internationell konkurrens.”

En läsare som arbetat i 20 år som inköpschef på ett av Sveriges största byggbolag, skriver att byggföretagen i princip inte investerar i utveckling överhuvudtaget:
”Bristande konkurrens är naturligtvis orsaken till att så lite sker. Resultatet är en marknad där man inte behöver anstränga sig för att tjäna pengar.”

En person som jobbat i branschen i 35 år pekar på ökade skatter och dyrare mark som viktiga orsaker till kostnadsinflationen:
”När det gäller konkurrens är det svårt att hitta någon bransch som slår byggbranschen. Det är väldigt lätt att starta upp ny verksamhet och hyra in gubbar och utrustning.”

Sacha Pardon, presschef på Boklok:
”Genom smarta processer och industriella metoder i allt vi gör kan vi sänka byggkostnaderna med 25–30 procent och halvera byggtiden jämfört med traditionellt byggande.”

Tyck till