1515

Så trycks seniorerna ut ur arbetslivet

En av tio svenskar över 55 år har någon gång uppmanats att gå tidigare i pension. Det visar en undersökning från pensionsbolaget AMF.
Pressen på att lämna arbetslivet kommer från både arbetsgivare, kollegor och myndigheter.  

 

 

 

”När man är i 60-årsåldern är förväntningen att man inte ska jobba speciellt mycket längre till. Det är både åldersgränser och attityder som påminner oss om att pensionen är nära”, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF.

Enligt undersökningen står arbetsgivarna för 64 procent av uppmaningarna om att gå i pension, medan kollegor står för 15 procent.

Men i 13 procent av fallen är det myndighetspersoner som ger rådet till 55-plussarna att kasta in handduken. Dan Adolphson tror att det främst sker i kontakten med Försäkringskassan.

”Det är problematiskt eftersom individen då ofta är i underläge. Man har svårt att skilja på sjukersättning och ålderspension. Men tanken är ju inte att sjukdom eller arbetslöshet ska lösas genom pension”, säger han.

Att trycket på att man ska lämna arbetslivet i förtid ger effekt märks genom att 44 procent av de tillfrågade uppger att de känner någon som har gått i pension mot sin vilja. Dan Adolphson betonar att en tidigarelagd pension kan få stora privatekonomiska konsekvenser.

”Går jag i pension vid 61 i stället för vid 65 så innebär det att min allmänna pension minskar med runt 25 procent, livet ut. Så det här är en definitivt en plånboksfråga.”

De svarande i undersökningen upplever att det blir svårare att få ett nytt jobb vid i genomsnitt 54,3 års ålder. Samtidigt blir vi allt äldre, och att vi kommer att behöva jobba längre för att klara samhällsekonomin skriver många under på. Dan Adolphson anser att en höjd pensionsålder skulle få positiva effekter.

”Det skulle förmodligen påverka attityderna till äldre i arbetslivet, tror jag, eftersom förväntningarna på arbetslivets längd då skulle förändras.”

I AMF undersökning svarade 4.000 slumpvis utvalda personer över 55 år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?