Annons

Så tog hon S genom krisen

Politiska kriser är ingen match längre. Därför satsar hon nu på att bekämpa humanitära kriser.

Carin Jämtin, generaldirektör på Sida med en lång karriär inom Socialdemokraterna, är gäst i podden Förnuft & Känsla.

Bild:Jonas Ekströmer

Efter nästan ett helt arbetsliv inom Socialdemokraterna bytte Carin Jämtin den politiska banan mot jobbet som generaldirektör för den statliga biståndsorganisationen Sida, där hon varit chef i drygt ett halvår.

”Sida är en komplex verksamhet. Där är min bakgrund, med erfarenhet av att vara chef både med och utan personalansvar, en bra blandning”, säger Carin Jämtin.

Sida har i dag verksamhet i cirka 40 länder och uppdraget att bekämpa fattigdomen i världen, i år med hjälp av anslag på 43 miljarder kronor. Men trots att hon följt myndighetens arbete länge, och själv varit biståndsminister i regeringen Persson, blev hon förvånad när hon tillträdde.

”En negativ överraskning är att biståndsgivandet i världen har blivit svagare, på grund av allmän oro, ökade konflikter, världsekonomin och politiker som ser mer till sitt eget land.”

Under åren i politiken har hennes krishanteringsförmåga prövats flera gånger. Ett exempel är 2011 då Håkan Juholt under dramatiska former lämnade som partiordförande. Då stod partiet utan ledare och Carin Jämtin fick, i egenskap av partisekreterare, axla rollen tillfälligt.

”Att det var jag som skulle gå in i det läget var ganska självklart. Men det gällde också att hitta en ny ordförande fort för att inte skapa större oro i partiet.”

Några dagar senare kunde hon presentera Stefan Löfven som ny ledare för Socialdemokraterna.

”Men egentligen är det inte externa kriser som denna som är svårast. De är mest att hantera när de händer. Det jobbigaste är när en kollega inte mår bra.”

Som exempel tar hon när en tidigare medarbetare insjuknade i cancer och senare gick bort.

”Då gällde det att ha en dialog med den personen, men också informera medarbetarna på ett bra sätt, eftersom det påverkade hur hela arbetsgruppen mådde.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?