Annons

Så stor rabatt fick köparna av Folksams Swedbankaktier

Folksam har sålt 25,6 miljoner aktier i Swedbank i den försäljningsprocess som aviserades strax efter Stockholmsbörsens stängning på måndagen. Kursen för aktierna, som motsvarar 2,3 procent av Swedbanks aktiekapital, blev 219 kronor. Det innebär en rabatt på 2,6 procent mot måndagens stängningsnotering 224:80.

Säljare var Folksam Liv och Folksam Sak och affären skedde genom ett så kallat accelererat bookbuilding-förfarande. Efter affären har Folksamgruppen kvar 79,2 miljoner Swedbankaktier, vilket motsvarar 7,0 procent av rösterna och det totala antalet aktier i banken.

"Vårt ägande i Swedbank förblir långsiktigt ur både finansiellt och strategiskt perspektiv, även om det nu var rätt tid att minska Swedbankkoncentrationen i våra tillgångsportföljer", säger Folksamgruppens vd Jens Henriksson i en skriftlig kommentar.

Han kallar Swedbankägandet en "framgångssaga" för Folksamkunderna och konstaterar att avkastningen sedan 2008 summerar till omkring 22 miljarder kronor.

Under 2008 och i början av 2009 var Swedbank mycket kraftigt nedtryckt i samband med finanskrisen och en genuin oro över bankens framtid, orsakad av dess snabba expansion i Baltikum.

För exakt åtta år sedan i dag, den 6 mars 2009, bottnade Swedbank på 14:72 kronor. Den 6 mars 2017 stängde bankaktien i stället på 224:80 kronor - en ökning med 1.427 procent för den som prickade botten och har behållit aktierna tills nu.

JP Morgan ansvarade enligt pressmeddelandet för försäljningsprocessen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera