ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Så stor är Apples gigantiska kassa

  • Foto: TT

Apples enorma kassa växer. Enligt bolagets senaste kvartalsrapport uppgår den nu till 236,7 miljarder dollar, drygt 2.135 miljarder kronor.

 

 

Apples senaste kvartalsrapport som publicerades i veckan visade att kassan svällt med 6,1 miljarder dollar, motsvarande 55 miljarder kronor, till rekordstora 236,7 miljarder dollar, motsvarande drygt 2.135 miljarder kronor.

Stockholmsbörsens största bolag mätt med börsvärde är läkemedelsgiganten Astra Zeneca vars marknadsvärde uppgår till strax över 680 miljarder kronor. Men om Apples kassa var ett bolag noterat på Stockholmsbörsen skulle det vara mer än tre gånger så stort som Astra Zeneca. Apples kassa är också större än det sammanlagda börsvärdet för Astra Zeneca, H&M, Nordea, Swedbank, SEB och Ericsson, några av Stockholmsbörsens absolut största bolag.

Storleken på kassan har fått analytiker att spekulera kring vilka uppköp som Apple kan tänkas göra.

Andra stora amerikanska teknikbolag som Alphabet (tidigare Google), Cisco, Microsoft och Oracle har också stora kassor. Samtidigt är situationen för bolagen inte helt okomplicerad. En stor del av pengarna finns utomlands då bolagen vill undvika den beskattning som kickar in om bolagen tar hem pengarna till USA. Kritiker av nuvarande amerikanska skattesystem anser att detta håller nere bolagens investeringar och gör att bolagen skiftar fokus till utdelningar och aktieåterköp, vilket i förlängningen är sämre för ekonomin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer