Annons

Så snart har vi ett vaccin – vaccinsamordnare positiv

Astra Zeneca presenterar på måndag resultat om utvecklingen av ett vaccin mot covid-19 – och det ser lovande ut, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Astra Zenecas kontor i Cambridge, England.
Astra Zenecas kontor i Cambridge, England.Foto:Alastair Grant

Astra Zeneca AZN -0,17% Dagens utveckling ligger långt framme, flera andra ligger precis efter. Jag har goda förhoppningar”, säger han till Expressen.

Det gäller resultat från det svensk-brittiska läkemedelsföretagets fas 1-studier, där man undersökt vaccinets säkerhet på friska försökspersoner. Det återstår dock att se resultat från studier på sjuka och större grupper, men Bergström tror, till skillnad från en del kritiska forskare, att det kommer att finnas ett färdigt vaccin i början av nästa år.

Fler än 100 vacciner är under utveckling, och Bergström poängterar att det inte är en tävling – fler än ett behövs. Det första färdiga vaccinet hoppas han kan täcka riskgrupper och vårdpersonal, medan kommande vacciner kan användas till andra grupper.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?