1515

Så slipper du bli överkörd när bygget havererar

Gör en ordentlig bakgrundskoll av beställaren och säkerställ att ni är ense om vad som är överenskommet innan avtalet undertecknas. Här är råden som hjälper underentreprenörer att inte hamna i klistret om ett byggprojekt havererar. 

Foto:Most Photos

Fyra av tio maskinentreprenörer är enmansföretagare. Risken att hamna i rejält underläge vid ett projekthaveri är, så att säga, överhängande. Men det går att rusta sig för David mot Goliat-problematiken med hjälp av relativt enkla medel. 

Till att börja med gäller det att göra en ordentlig bakgrundskoll av uppdragsgivaren, menar Claes Thunblad, nationell samordnare på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. 

”En viktig sak är förstås att det finns betalningsförmåga. Gör en kreditupplysning och ta gärna referenser från branschkolleger som har jobbat med beställaren tidigare”, säger han och fortsätter: 

”Det finns också en rad aktörer som förmedlar affärer och som tar ansvar för att byggföretagen är schyssta – det ger en möjlighet att söka fram seriösa beställare.”

Claes Thunblad är nationell samordnare på Byggföretagen.
Claes Thunblad är nationell samordnare på Byggföretagen.Foto:Press

Vidare anser Claes Thunblad att man bör undersöka om beställaren är medlem i någon av de sex branschorganisationer som samlar bolagen i byggindustrin. 

”Arbetar du inom bygg och anläggning i Sverige ställer branschförbunden ganska tuffa krav på skötsamhet och att du följer spelreglerna. Medlemsföretagen kontrolleras på en rad punkter, därför kan du känna dig trygg med att bolagen följer uppförandekoder och har kollektivavtal.” 

Välskrivna avtal är en annan avgörande punkt för att inte råka illa ut om något går snett. Enligt Lars Hemmingsson, chef för branschutveckling på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, är dock muntliga avtal relativt utbredda. 

”Muntliga avtal är nog vanligare än vad vi faktiskt vet om, särskilt bland företag med återkommande beställare som de har jobbat med i många år”, säger han. 

Gäller inte muntliga avtal i samma utsträckning?
”Uppstår det en tvist har du inte mycket att komma med. Då hamnar man i en juridisk diskussion om vem som har ansvar och ju längre ned i den hierarkiska kedjan du befinner dig, desto svårare är det att ställa krav.”

Vad beror det på att många saknar skriftliga avtal?
”Som underentreprenör har du ofta upparbetade kontakter – och att då plötsligt komma på att det behövs ett standardiserat avtal kanske kan få vissa beställare att fråga om deras ord inte är gott nog. Särskilt på mindre orter.”

Lars Hemmingsson, chef för branschutveckling på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna.
Lars Hemmingsson, chef för branschutveckling på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna.Foto:Press

Allt som avtalas ska finnas i skrift, poängterar Lars Hemmingsson. Han tycker även att man bör ta hjälp av juridisk rådgivning som tolkar avtalet innan det undertecknas.

”En ganska enkel väg är att använda ett standardavtal. Det viktiga är att se till att man är överens om allt som är överenskommet”, säger han och tillägger: 

”I de fall det uppstår konflikter har man ofta olika uppfattning om vad som ska utföras. Därför är det så viktigt att summera vad man har kommit överens om i avtalet.”

Vilken förhandlingsposition har man som underentreprenör?
”Många är oroliga för att förlora en affär eller en framtida affärsrelation och avstår. Men i alla enskilda fall finns en möjlighet att förhandla – i slutänden är det du som avgöra om du vill ta jobbet eller inte.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?