ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Så slår Intrum-rekylen mot storblankarna

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia har haft ett tungt år på börsen och tisdagens rekyl kom därmed som ett brev på posten för hårt prövade ägare som fått se sina aktier falla. För aktiens sju storblankare lär uppgången dock ha varit lika välkommen som ett restskattebesked. 

På måndagen meddelade Intrum Justitia att bolaget lämnat ett bindande bud på 51 procent av den italienska banken Intesa Sanpaolos dåliga lån. Beskedet fick ett varmt mottagande på Stockholmsbörsen efter att måndagens handelsstopp hävts och strax innan klockan elva hade aktien rusat med omkring 10 procent. 

Intrum Justitia är Stockholmsbörsens procentuellt näst mest blankade bolag och totalt sitter sju storblankare på en kort position på motsvarande 8,7 procent av kapitalet till ett värde på omkring 2,7 miljarder kronor. Det visar statistik från ägardatatjänsten Holdings. 

Det kan dock vara värt att tänka på att endast blankningspositioner som överstiger 0,5 procent av kapitalet är offentliga och det faktiska antalet blankade aktier kan alltså vara betydligt högre. 

Intrum Justitia har länge varit en av storblankarnas favorithackkycklingar och som mest var de publika storblankningarna uppe på 16 procent av kapitalet i februari 2017. 

Även om tisdagens rekyl självklart är en motgång för storblankarna så har Intrum-aktien fortfarande backat med drygt 20 procent sedan årsskiftet och drygt 30 procent under de senaste tolv månaderna. 

Majoriteten av storblankarna har även en positiv uppskattad avkastning* och deras gemensamma genomsnittligga försäljningsvärde, GFV, ligger på 275 kronor per aktie vilket kan jämföras med tisdagens kurs på omkring 240 kronor per aktie. 

Den största Intrum-skeptikern är amerikanska CPMG som sitter på en kort position på motsvarande 3,4 procent av kapitalet eller drygt 4,5 miljoner aktier. CPMG dök först upp som storblankare i Intrum Justitia i januari 2016 och var som mest korta 7,2 procent av kapitalet innan de täckte delar av sin position med en uppskattad förlust under våren 2017. 

I dagsläget ligger CPMG:s genomsnittliga försäljningsvärde på 276 kronor per aktie vilket innebär att de har en positiv uppskattad avkastning på drygt 12 procent. 

*: Blankningar blir offentliga först när de överstiger 0,5 procent av kapitalet och försäljningskursen på de första 0,5 procenten baseras därmed på snittkursen på flaggningsdagen. Blankningen kan egentligen ha byggts upp över en längre tid och avkastningen ska därmed ses som bästa möjliga uppskattning utifrån offentlig statistik.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies