Annons

Så slår en räntehöjning mot bolåntagarna

Majoriteten med bostadslån skulle inte behöva dra ned på konsumtionen om Riksbanken höjer reporäntan. Det visar en undersökning på uppdrag av SBAB. 

”Vi har i utgångsläget ett historiskt högt hushållssparande”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Dagens historiskt höga bolåneskulder utgör inte en så stor risk makroekonomiskt sett för kraftigt fallande konsumtion vid en ränteuppgång eller lågkonjunktur med fallande bostadspriser, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB. 

”Det finns självklart nya hushåll som kan ha tagit dyra lån i förhållande till sin inkomst, men för Sverige som helhet tyder resultaten av den här undersökningen på att det inte skulle bli en så stor neddragning av den totala konsumtionen även vid en mer påtaglig ränteuppgång”, säger Robert Boije.

En höjning med 1.000 kronor av ränteutgifterna skulle inte göra någon större skillnad för 71 procent av svarande i undersökningen utan de anser att de har tillräckligt goda marginaler, enligt undersökningen som utfördes av Sifo på uppdrag av SBAB. 

21 procent svarade att de skulle minska på konsumtionen, 6 procent skulle möta höjningen med att sänka sina amorteringar och 1 procent skulle flytta till ett billigare boende. 

För en höjning med 2.000 kronor av ränteutgifterna svarade 52 procent att de inte skulle ändra något, medan 33 procent skulle minska sin konsumtion. 14 procent skulle minska amorteringarna och 4 procent svarade att de skulle flytta till ett billigare boende. 

Finansinspektionen och Riksbanken baserar sin oro om minskad BNP-tillväxt och minskad konsumtion om räntorna höjs på tidigare erfarenheter, enligt Robert Boije. De tar dock inte med tillräckligt av den forskning som har gjorts i sina bedömningar, fortsätter han. 

Andra länder som Danmark, Storbritannien och USA som har fått problem med en stor neddragning av konsumtionen efter att man haft en stor skuldökning hade ett väldigt lågt hushållssparande samtidigt, fortsätter han, med hänvisning till forskning av Lars E.O. Svensson, numera professor på Handelshögskolan i Stockholm och tidigare vice riksbankschef.  

”Det innebär att när smällen sedan kom så hade hushållen väldigt små marginaler att kunna parera de här problemen med. I Sverige där emot, till skillnad från de här tre exemplen, så har vi nu i utgångsläget ett historiskt högt hushållssparande. Det utgör en buffert mot en ränteuppgång och det är en jättestor skillnad.”

Om räntorna skulle gå upp kraftigt så skulle de direkta utgifterna för hushållen öka i och med att ränteutgifterna ökar. Men när räntorna går upp så brukar det också innebära att bostadspriserna sjunker. 

”Sjunker bostadspriserna innebär det att värdet på bostäder kommer att minska i förhållande till de bolån som hushållen har tagit och hushållens nettoförmögenhet sjunker. Den effekten kan också påverka att folk konsumerar lite mindre”, säger Robert Boije. 

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?