Så slår en räntehöjning mot bolåntagarna

Majoriteten med bostadslån skulle inte behöva dra ned på konsumtionen om Riksbanken höjer reporäntan. Det visar en undersökning på uppdrag av SBAB. 

”Vi har i utgångsläget ett historiskt högt hushållssparande”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Dagens historiskt höga bolåneskulder utgör inte en så stor risk makroekonomiskt sett för kraftigt fallande konsumtion vid en ränteuppgång eller lågkonjunktur med fallande bostadspriser, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB. 

”Det finns självklart nya hushåll som kan ha tagit dyra lån i förhållande till sin inkomst, men för Sverige som helhet tyder resultaten av den här undersökningen på att det inte skulle bli en så stor neddragning av den totala konsumtionen även vid en mer påtaglig ränteuppgång”, säger Robert Boije.

En höjning med 1.000 kronor av ränteutgifterna skulle inte göra någon större skillnad för 71 procent av svarande i undersökningen utan de anser att de har tillräckligt goda marginaler, enligt undersökningen som utfördes av Sifo på uppdrag av SBAB. 

21 procent svarade att de skulle minska på konsumtionen, 6 procent skulle möta höjningen med att sänka sina amorteringar och 1 procent skulle flytta till ett billigare boende. 

För en höjning med 2.000 kronor av ränteutgifterna svarade 52 procent att de inte skulle ändra något, medan 33 procent skulle minska sin konsumtion. 14 procent skulle minska amorteringarna och 4 procent svarade att de skulle flytta till ett billigare boende. 

Finansinspektionen och Riksbanken baserar sin oro om minskad BNP-tillväxt och minskad konsumtion om räntorna höjs på tidigare erfarenheter, enligt Robert Boije. De tar dock inte med tillräckligt av den forskning som har gjorts i sina bedömningar, fortsätter han. 

Andra länder som Danmark, Storbritannien och USA som har fått problem med en stor neddragning av konsumtionen efter att man haft en stor skuldökning hade ett väldigt lågt hushållssparande samtidigt, fortsätter han, med hänvisning till forskning av Lars E.O. Svensson, numera professor på Handelshögskolan i Stockholm och tidigare vice riksbankschef.  

”Det innebär att när smällen sedan kom så hade hushållen väldigt små marginaler att kunna parera de här problemen med. I Sverige där emot, till skillnad från de här tre exemplen, så har vi nu i utgångsläget ett historiskt högt hushållssparande. Det utgör en buffert mot en ränteuppgång och det är en jättestor skillnad.”

Om räntorna skulle gå upp kraftigt så skulle de direkta utgifterna för hushållen öka i och med att ränteutgifterna ökar. Men när räntorna går upp så brukar det också innebära att bostadspriserna sjunker. 

”Sjunker bostadspriserna innebär det att värdet på bostäder kommer att minska i förhållande till de bolån som hushållen har tagit och hushållens nettoförmögenhet sjunker. Den effekten kan också påverka att folk konsumerar lite mindre”, säger Robert Boije. 

 

 

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?