Annons

Så slår dataintrång mot affärerna

Nästan 30 procent av företagen som drabbas av dataintrång rapporterar att attacken ledde till minskad omsättning. 20 procent säger att de förlorade kunder, enligt en ny rapport från amerikanska Cisco.

Bild:TT

Nätverksjätten Cisco har för första gången inkluderat ekonomiska effekter av dataintrång för företag i sin årliga rapport om cybersäkerhet.

2.900 datasäkerhetsexperter för företag och organisationer i 13 olika länder deltog i studien. Deltagarna kommer från bland annat Tyskland, USA, Ryssland och Kina. Sverige ingår inte i studien.

59 procent av de tillfrågade säger att deras organisation har utsatts för dataintrång. 23 procent av de drabbade säger att de förlorade affärsmöjligheter på grund av intrånget.

29 procent av de drabbade berättar att deras omsättning minskade, och av dem säger 38 procent att de förlorade minst 20 procent av omsättningen. 22 procent säger att de förlorade befintliga kunder.

"Många institutioner har krav på att berätta om intrång för tillsynsmyndigheter, och då blir de offentliga. Det drabbar kundernas förtroende och kan göra att de väljer andra bolag", säger Henrik Bergqvist, cybersäkerhetschef för Cisco i Sverige.

Han berättar att det som oroar it-säkerhetsbranschen mest just nu är riktade attacker. Det har skett ett skifte från att attackera alla man kommer åt till att rikta attacken mot höga chefer inom en organisation. De här individerna har tillgång till hemlig information och befogenhet att betala större belopp.

"En attack kan vara bara ett mejl som ser ut att komma från en medarbetare och där man säger att en faktura måste betalas snabbt och ber chefen att godkänna", säger Henrik Bergqvist.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?