Annons

Så ska världens hetaste bomarknad kylas av

Hongkongs ledare Leung Chun-ying har presenterat nya åtgärder för att kyla ner regionens bostadsmarknad, som är världens dyraste, efter att priserna åter börjat stiga efter en kortare avmattning, rapporterar Bloomberg.

Fastighetspriserna i Hongkong toppar rekordlistorna.
Fastighetspriserna i Hongkong toppar rekordlistorna.Bild:Kin Cheung

Det lokala styret har höjt stämpelskatten till 15 procent för alla bostadsköp, förutom vid första bostadsköpet för permanenta invånare i Hongkong, från och med i dag, lördag. Hittills har skatten vid köp varit 8,5 procent för invånarna, medan utlänningar har fått betala 15 procent i skatt.

"Det är oväntat. Det är en väldigt tung åtgärd och visar att regeringen bestämt sig ordentligt för att kyla fastighetsmarknaden", uppger Louis Chan, chef för bostadsdelen på Centaline Property Agency. Enligt Chan väntas priserna falla mellan 5 och 8 procent till följd av skattehöjningen.

Fastlandskineser har sökt sig till bostadsmarknaden i Hongkong på grund av yuanens fallande värde och ett överflöd av finansieringsmöjligheter, vilket har gjort att tidigare åtgärder för att kyla marknaden har misslyckats.

Det tar uppskattningsvis 19 år för ett hushåll med medianinkomst i Hongkong att köpa en bostad, vilket gör att bostadsmarknaden inte är tillgänglig för den stora majoriteten av invånarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?