1515

Så ska techraketen utmana Visa och Mastercard

Svenska Tink tog rygg på den nya lagstiftningen om öppna kunddata. Nu vill techraketen bli nästa generations Mastercard eller Visa.

Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén.
Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén.Foto:Emma-Sofia Olsson
Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén.
Tinks grundare Fredrik Hedberg och Daniel Kjellén.Foto:Emma-Sofia Olsson

”Vi ser redan en uppdelning mellan de banker som förstår och de som inte förstår. De som lyckas kommer att vara de digitalt progressiva medan det i södra Europa finns en skara klassiska banker som inte kommer ha möjlighet att genomgå den här transformationen. De kommer nog tyvärr inte att finnas kvar”, säger Fredrik Hedberg, utvecklingschef och medgrundare till den svenska fintechraketen Tink. 

Resan som hans bolag gjort från sparapp till teknikleverantör är en ren konsekvens av den lagstiftning, PSD2, som gällt fullt ut inom EU från början av 2018 och som innebär att bankerna tvingas lämna ut kunddata till tredjepartsleverantörer som Tink. Med kundens tillåtelse förstås.   

Förflyttningen visade sig vara ett genidrag.

I dag är Tink, med en värdering på över 4 miljarder kronor, Europas ledande open banking-plattform. Än mer så efter förvärvet av den spanska konkurrenten Eurobits i slutet av mars. 

”Tink är ju en tråkig teknikleverantör. Vi bygger mycket av det som ska ligga i bottenplattan i den nya open banking-världen och som vi tror att alla banker i världen kommer att behöva.”

Det var förstås inte bara svenska Tink som såg möjligheterna med den nya lagstiftningen.

”Det finns rätt många lokala konkurrenter i Europa men eftersom det här är ett globalt spel så tror vi inte att det kommer att finnas lokala spelare i framtiden. Vår främsta konkurrent, amerikanska Plaid, blev nyligen uppköpt av Visa.”

Förvärvet var inte helt otippat. För precis som Visa och Mastercard vill Tink koppla ihop banker över hela världen, men i stället för att genomföra nätbetalningar med kreditkort möjliggör Tinks plattform enklare, snabbare och billigare betalningar, säger Fredrik Hedberg. 

”Vårt mål är bli nästa generations Visa eller Mastercard. Vi tror att det här kommer att bli ett väldigt tufft globalt spel och att det kommer att krävas oerhörda investeringar för att bli nummer ett eller två. Fler kommer det inte finnas plats för.”

Experterna menar att världen ännu bara sett början av vad open banking kommer att innebära, även i Europa som var tidigt på bollen. 

Men trenden att förenkla tjänster med hjälp av bankernas kunddata börjar sprida sig även utanför bankvärlden enligt Tink-grundaren.

”Försäkringsbolag, pensionsbolag, matbolag och andra typer av aktörer som traditionellt inte rört sig i den finansiella sektorn har upptäckt att det finns ett oerhört värde i att kunna ansluta sig till den här typen av tjänster, till exempel pensionsrådgivning.”

Hur långt in i bankernas verksamhet vill ni gå? Vill ni bli en bank med egen balansräkning?
”Nej verkligen inte. Vi ser oss som en teknikleverantör, på samma sätt som AWS eller många av de nya molntjänsterna, och vi tror att vi kan tillföra mycket värde av den nya infrastruktur som vi erbjuder.”

Har ni sett någon konkurrens från tech-jättarna?
”Inte så mycket än så länge men aktörer som Google eller Apple, som redan lanserat egna kreditkort, skulle ju kunna göra samma sak. Eller så kan de bli kunder till oss precis som Klarna eller Paypal blivit.”

I år har Tink för avsikt att befästa sin ledande ställning i Europa för att därefter bege sig ut i världen. Öst eller väst. Det beslutet återstår att fatta enligt Fredrik Hedberg. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?