1515

Så ska regeringen korta vårdköerna: ”Väntat för länge”

Regeringen tillsätter en delegation som ska utreda hur vårdköerna ska kortas och tillgängligheten förbättras inom vården.

”Alldeles många har fått vänta alldeles för länge”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Foto:Naina Helén Jåma/TT

En generalplan ska tas fram för att korta köerna inom vården. Därför tillsätter regeringen i dag en delegation som ska se över hur det ska genomföras och hur tillgängligheten inom vården ska kunna förbättras, berättar Hallengren under en pressträff.

”Alldeles många har fått vänta alldeles för länge. Så vill jag inte att vi ska ha det i Sverige. Att människor ska få den vård man behöver när man behöver den är en grundbult i samhället”, säger Hallengren. 

Beslutet är en del av överenskommelsen med samarbetspartierna i januariavtalet. Delegationen ska samverka med regionerna för att ta fram regionala planer för kortare väntetider, den ska också stödja ett mer effektivt resursutnyttjande i vården samt utreda om och lämna förslag på en nationellt samordnad sjukvårdsrådgivning via 1177. Den ska även utreda för och nackdelar med en ny, utökad vårdgaranti.

Gunilla Gunnarsson, läkare och specialist i tumörsjukdomar och tidigare nationell cancersamordnare vid SKR, ska leda arbetet.

”Tillgängligheten måste förbättras och köerna måste kortas. Pandemin har gett oss en rad erfarenheter och det har skett en utveckling som vi bör använda oss av framöver”, säger Gunilla Gunnarsson, som medverkar via länk på pressträffen.

Hon nämner bland annat digitaliseringen inom vården. Delegationen ska delredovisa uppdraget den 30 juni nästa år och slutredovisa det den 15 maj 2022.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?