1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Så ska Öresundsregionen kickstartas

När mötesarenan Financial Meetings Øresund bjöd in till en kapitalmarknadsfrukost i fredags diskuterades hur Öresundsregionen klarat sig i krisen och borde kickstarta ekonomin på bästa sätt. 

Foto:Roger Nellsjö

Öresundsregionen har under pandemin gynnats av att ha en bred o diversifierad näringslivsstruktur och därför klarat sig bättre än Sverige i stort. Inte minst är branscher som inte påverkats negativt av corona, som lantbruk och livsmedel, tunga i regionen. 

”Den här bredden gör att vi sticker vi ut mot andra storstadsregioner. Sen har vi emot oss att vi kom från ett sämre läge med bland annat högre arbetslöshet som dessutom började stiga innan pandemin slog till”, sa Anders Hansson, sparekonom på Sparbanken Skåne, på en kapitalmarknadsfrukost i Malmö i fredags. Arrangör var den lokala mötesarenan Financial Meetings Öresund där Dagens industri klev in som mediepartner i vintras i ett led att öka närvaron i Öresundsregionen. Just frågan om hur den här regionen på bästa sätt ska komma tillbaka efter pandemin var temat när en nyinrättad finanspanel, med lokala näringslvföreträdare och ekonomer, diskuterade. 

”För Sverige i stort handlar det om att satsa mer på utbildning och infrastruktur. Det gäller definitivt även i den här regionen”, sa Arvid Liepe, finanschef på fastighetsbolaget Wihlborgs och fick medhåll från Pernilla Johansson som är makroekonom på Swedbank. 

”Det här är väl ett ypperligt tillfälle att till exempel bygga fler förbindelser över Öresund. Det skulle främja integrationen och så har vi ju låga räntor just nu.”

Förutom diskussioner i finanspanelen presenterade sig två bolag under kapitalmarknadsfrukosten. Det var Optifreeze och Aegirbio, båda från Lund och båda nynoterade på Nasdaq First North. För att fira noteringarna hade Nasdaqs klocka flyttats hit tillfälligt från Stockholm. Optifreeze presenterade också en ny affärsmodell som syftar till att få ut sin teknik som förlänger hållbarheten på blommor, grönsaker och frukt. 

”Vi kommer få de första kommersiella ordrarna i kvartal fyra. Nu har vi en affärsmodell som gör att vi är redo för tillväxt”, sa bolagets vd Ulf Hagman. 

 

 


Innehåll från MedVASCAnnons

Denna nya metod kan revolutionera åderbråcksbehandling

Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.
Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.

Åderbråck är nästintill en folksjukdom och kan få allvarliga konsekvenser så som kroniska bensår. Men många drar sig för att utföra behandlingen på grund av att den är smärtsam. Det var något som Michael Åkesson ville ändra på. Han grundade därför MedVASC som utvecklat en ny metod för att göra behandlingarna snabbare, effektivare och mindre smärtsamma.

Michael Åkesson är specialistläkare och interventionsradiolog och har lång erfarenhet i av att arbeta med åderbråcksbehandlingar. I sitt arbete observerade han att patienterna upplevde bedövningen som mycket smärtsam. Detta ledde tankarna till att skapa en ny metod som både gynnar patienter och går snabbare för läkare att utföra.

Vanligtvis behöver läkaren sticka genom huden på patienten från 5 till 20 gånger för att bedöva inför laserbehandlingen. Med MedVASCs nya teknik Solutio™ kopplar man ihop laserkatetern och bedövningskatetern i ett och då krävs endast ett snitt och en kateter.

– Metoden gör att läkaren kan lägga bedövning direkt på utsidan av blodåderväggen vilket sker nästintill smärtfritt eftersom vi inte har några smärtreceptorer där. Där är du bara känslig för värme. Operationen går även snabbare och är enklare att utföra, berättar Michael Åkesson. 

Tillsammans med kliniken Scandinavian Venous Centre har MedVASC utfört en lyckad studie på 9 patienter med Solutio™. Nu behövs större studier för att bekräfta alla fördelar med metoden. Målet är att få den CE-godkänd för att därefter kunna sprida den världen över och underlätta åderbråcksbehandling för fler patienter.

– Den metod som är standard idag kräver att man befinner sig i en operationssal. Men om man kan använda ett mindre smärtsamt sätt, som gör att patienter inte kräver lugnande, skulle behandlingen likväl kunna utföras på en mottagning istället. Fördelarna är stora om man får till det, avslutar Anders Lundell, Principal Investor på SVC, doktor och docent inom kirurgi. 

Om MedVASC och SVC

MedVASC är ett innovationsbolag från Lund som grundades 2013 av Dr Michael Åkesson. Just nu söker de fler investerare som vill vara med och bidra till att Solutio™ kan komma ut på marknaden.

Läs mer om MedVASC och Solutio™ här 

Scandinavian Venous Centre är en av Sveriges största kliniker för modern åderbråcksbehandling och var först ut i landet med modern laserteknik. Tillsammans med MedVASC har de fortsatt utvecklingen med Solutio™ och har nu ett nära samarbete. 

Läs mer om SVC här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MedVASC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?