1515
Annons

Så ska Handelskammaren stärka banden mellan britter och svenskar

Svenska Handelskammaren i Storbritannien startar ett tillväxtprogram med fokus på små, medelstora och nystartade företag. Målet är att stärka kapitalmarknaden mellan de två länderna och hjälpa svenska företag som vill expandera internationellt i Storbritannien.

Peter Sandberg, vd på Svenska Handelskammaren i Storbritannien, vill stärka de svenska banden till den brittiska kapitalmarknaden genom ett tillväxtprogram.
Peter Sandberg, vd på Svenska Handelskammaren i Storbritannien, vill stärka de svenska banden till den brittiska kapitalmarknaden genom ett tillväxtprogram.Foto:Svenska Handelskammaren i Storbritannien

I början av november startar Svenska Handelskammaren i Storbritanniens tillväxtprogram ”Growth Readiness Programme”. Programmet erbjuder mentorskap till små och medelstora svenska företag samt nystartade svenska företag. Syftet är bland annat att hjälpa företagen expandera internationellt genom att koppla ihop dem med brittiska investerare.

”Flera år inom riskkapitalbranschen har gett mig insikt över hur mycket kapital som finns i London och insikt över hur väldigt många mindre riskkapitalbolag som har ett intresse av att titta på nordiska bolag, men som kanske inte har resurser att ha folk på plats. Samtidigt finns det massor av svenska företag som söker kapital”, säger Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i Storbritannien, om projektet.

Genom projektet ska Handelskammaren koppla samman de svenska företagen med investerare som de annars aldrig skulle komma i kontakt med.

”Det finns ju fantastiska riskkapitalfonder i Sverige, men de räcker inte till för alla. Därför vill vi vara bryggan mellan svenska bolag som söker tillväxtkapital och hela det stora ekosystemet av investerare som finns i London”, berättar Peter Sandberg.

Idén till programmet föddes i samband med brexit, enligt Peter Sandberg.

”Vi från Handelskammaren är måna om att stärka banden mellan Sverige och Storbritannien, särskilt i och med allt som händer med brexit. Storbritannien är en naturlig expansionsmarknad för svenska företag. London kommer fortfarande ett av världens största finanscentrum, och då vill vi stärka de svenska banden till den kapitalmarknaden”.

Tillväxtprogrammet kommer att pågå under tolv månader, och planen är att projektet ska fortsätta även efter det.


Storbritannien vill förhandla om brexitavtal – får kalla handen

Foto:Frank Augstein

EU avslår Storbritanniens begäran om att förhandla om brexitavtalet. Britterna är missnöjda med delen som reglerar handeln med Nordirland. Det rapporterar Reuters

EU är för teknokratiska när de tolkar vad brexitavtalet säger om att frakta varor till och från Nordirland. Det menar Storbritannien som under onsdagen begärde att delar av avtalet skulle förhandlas om. Bland annat vill de slopa EU-domstolens nuvarande roll att hantera tvister.

För närvarande gäller EU-regler för alla varor som skeppas från Storbritannien till Nordirland, vilket innebär gränskontroller vid Irländska hamnar. Den brittiske brexitministern David Frost, som är den som lagt fram förslagen om avtalsändringar, har tidigare sagt att gränskontrollerna stört handeln inom Storbritannien.  

EU-kommissionen har under torsdagen avslagit begäran och uppger sig i stället vara villig att jobba med ”kreativa lösningar”. Frankrikes EU-minister Clement Beaune utryckte sig däremot aningen mer otåligt. 

”EU har jobbat dag och natt de senaste fem åren för att hitta pragmatiska lösningar med Storbritannien. Inramningen att Europa är rigida och dogmatiska är långt ifrån sanningen”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?