Så ska egenföretagare få det lättare

Socialdemokraterna vill göra det enklare att driva företag, förbättra kommunikationerna och få fram fler vägar till jobb.

STATEN OCH KAPITALET. Näringsminister Mikael Damberg vill se ett tätare samarbete mellan staten och affärsbankerna för att hjälpa tillväxtsugna bolag med kapital.
STATEN OCH KAPITALET. Näringsminister Mikael Damberg vill se ett tätare samarbete mellan staten och affärsbankerna för att hjälpa tillväxtsugna bolag med kapital.

Det har partiets kongress i Göteborg beslutat.

"Vi växlar nu upp småföretagarpolitiken, det ska bli billigare att anställa, lättare att hitta finansiering och även småföretagare ska omfattas av trygghetssystemen", sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg i en skriftlig kommentar.

I kongressbeslutet slår Socialdemokraterna fast att rätten till kollektivavtalsenliga löner och villkor är "den svenska modellen".

"Företag ska växa för att de har bra produkter och tjänster - inte genom att sänka löner, försämra arbetsförhållandena eller strunta i säkerheten på arbetsplatsen", står det.

Enligt kongressbeslutet ska det bli billigare för fler företag att göra sin första anställning och betalningstiderna mellan stora och små företag ska kortas.

"Trygghetssystemen ska fungera så att också egenföretagare, småföretagare och människor som kliver in och ut ur företagarrollen kan känna samma trygghet som andra. Finansieringen för växande företag ska förbättras", står det i kongressbeslutet.

När det gäller kommunikationerna ska viktiga godsstråk och järnvägssatsningar, som knyter samman regioner i hela landet, prioriteras. Vidare ska arbetet med nya stambanor för höghastighetståg och Norrbotniabanan påbörjas, liksom planeringen av den regionala kollektivtrafiken för att upprätta goda anslutningar till de nya stationerna.

"Fortsatt kraftfull utbyggnad av fast, mobilt bredband och telefoni ska ske. År 2025 ska hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband", enligt kongressbeslutet.

När det gäller fler vägar till jobb konstaterar Socialdemokraterna att det krävs fler utbildningsplatser i bristyrken och fler karriärvägar för att klara kompetensförsörjningen i landet.

Alla som är arbetslösa ska erbjudas validering och utbildning för att kunna bli anställningsbara, men samtidigt ska individen vara skyldig att utbilda sig.

"Olika former av subventionerade anställningar som nystartsjobb, extratjänster och beredskapsjobb är en språngbräda för den som har svårt att få jobb. Vi vill se fler broar mellan arbetsgivare och personer med anställningsstöd så att det blir enklare att anställa också för privata arbetsgivare", står det i i kongressbeslutet.

De konstaterar att de senaste årens många asylsökande gör att jobbmålet (EU:s lägsta arbetslöshet 2020) nu "kräver större insatser för att kunna nås".

När över 100.000 nyanlända ska ut på arbetsmarknaden fram till och med 2020 krävs "mer utbildning, mer effektiv språkträning, bättre matchning och validering av nyanländas kunskaper.

"Med rätt insatser kan de många nyanlända bidra till att klara framtida arbetskraftsbehov", står det.

Socialdemokraterna vill vidare att det skydd arbetstagare har mot uppsägningar även ska gälla då arbetsgivare avser att minska antalet timmar på anställningskontraktet, så kallad "hyvling".

Enligt Socialdemokraterna ska a-kassan fungera som en omställningsförsäkring och de slår fast att det är viktigt att fler går med i försäkringen samt att det blir billigare att vara med.

"Det nationella avtalet mellan Kommunal och Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att göra heltid till norm, ska genomföras i alla kommuner och landsting. Tillsvidareanställning på heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden", står det i kongressbeslutet.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?