1515
Annons

Så ska du bete dig på julfesten

Många arbetsplatser bjuder sina anställda på julbord i dagarna, men det finns en del fallgropar när man blandar chefer, alkohol och kollegor. Vi har frågat vett- och etikettexperten Mats Danielsson om råd.

Bild:Colourbox

När jobbet bjuder på julfest kan det antingen vara ett bra tillfälle att prata med dina kollegor om något annat än jobbet, eller ett bra tillfälle att inse att ni överhuvudtaget inte har något att prata om utanför kontoret. Vett- och etikettexperten Mats Danielsson tipsar om hur man underviker några klassiska missar under jobbjulbordet.

Alkohol

Ingen bör bli för full på jobbfesten, speciellt inte chefen.

"Det blir ofta chefen som sätter ribban för vad man som företag accepterar. Blir chefen lite för glad i hatten kan många följa efter", säger Mats Danielsson.

Han tipsar om minnesregeln "häll upp, drick upp, ställ upp" när det gäller alkoholen.

"Vissa ska in till jobbet dagen efter, man ska inte dricka mer än att man vet att man kan ställa upp och infinna sig på jobbet", säger han.

Samtalsämnen

Om det finns olika avdelningar på kontoret, prata inte om jobb — då blir det lätt att man inte pratar med någon ny.

"Är man en lite mindre grupp kan man ha en presentation av sig själv där man berättar något de andra inte vet. Och undvik ämnena sex, politik och pengar", säger Mats Danielsson.

Maten

På ett klassiskt julbord kan man ta mat i fem omgångar, för att kunna ta sin tid och sitta ner och prata.

"Första tallriken är sill och lite lax, andra är kallskuret, tredje småvarmt som prinskorv och Jansson. Fjärde är dessert eller ost och kex och femte är kaffe och dessert eller godis", säger Mats Danielsson.

Övriga tips:

Var restriktiv med att hålla på med mobilen, är du osäker på klädkoden – fråga, tacka den som ordnat för festen i efterhand och gör ingenting du inte kan stå för på jobbet dagen efter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?