1515
Annons

Så ser svenska bolagen på ståltullarna – SSAB lobbar för undantag

SSAB hoppas på undantag när USA inför sina omdebatterade ståltullar. 

"Vi kommer att föra en dialog med amerikanska myndigheter", säger vd Martin Lindqvist i en kommentar.

SSABs vd Martin Lindqvist
SSABs vd Martin LindqvistFoto:TT/Jonas Eng

Donald Trumps beslut om att införa 25 procentiga tullavgifter på stål och 10 procent på aluminium slår mot flera svenska bolag.

SSAB SSAB A +1,38% Dagens utveckling är ett av dem. Stålbolaget föll 3 procent på fredagen på Stockholmsbörsen. Men vd Martin Lindqvist vill tona konsekvenserna.

I en kommentar understyrker han att SSAB:s amerikanska division med stålverk i Iowa och Alabama inte  kommer att omfattas av tullbeslutet. 

”Vid sidan av de lokalt producerade volymerna, så exporterar SSAB vissa höghållfasta specialprodukter från Finland och Sverige till USA för att komplettera erbjudandet. Under 2017 utgjorde denna export totalt cirka 250.000 ton. Vi kommer tillsammans med våra kunder att analysera och diskutera hur vi bäst går vidare efter gårdagens beslut om ståltullar.”

SSAB:s förhoppning är nu att bolaget kommer med på listan över de bolag och länder som undantas från regeln. 

”Vår nordiska export handlas rättvist och i enlighet med etablerade internationella handelsregler. Vi kommer därför att föra en dialog med amerikanska myndigheter och förespråka undantag för Sverige och Finland för att bevara goda handelsförhållandena mellan länderna”, säger vd Martin Lindqvist i ett pressmeddelande

Om ett undantag inte beviljas kommer SSAB att fortsätta att utvärdera den amerikanska affären, säger han.

Från AB Volvo VOLV B +0,78% Dagens utveckling s sida konstaterar man att priserna på de varor som innehåller stål och aluminium kommer att gå upp i och med tullarna och att det i sin tur kommer att drabba kunderna. 

”Handelstariffer och tullar på de varorna som innehåller stål och aluminium innebär att priset på dessa går upp och att vi därmed får en högre kostnad”, skriver AB Volvos presschef Joakim Kennel i en kommentar men vill inte ytterligare gå in på detaljer.

Hos verkstadsbolaget Sandvik SAND +1,10% Dagens utveckling är tullarnas effekter relativt små, enligt bolaget. 

”Det som vi säljer i USA, högförädlade stålprodukter och stållegeringar, står för ungefär fyra procent av hela koncernens omsättning, så vi påverkas mindre än vad många kanske tror. Det är en fråga för vårt minsta affärsområde, SMT, som i sin tur har 75 procent av sin tillverkning och förädling i USA", säger Sandviks presschef Martin Blomgren.

Stor risk för framtida krockar med EU och ECB

Några stora marknadsreaktioner på det italienska valet är inte att vänta. Men risken för framtida krockar med EU och ECB är stor. Mer akuta problem är energikrisen och en hotande recession.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Italiens tillträdande premiärminister Giorgia Meloni och ECB-chefen Christine Lagarde.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Italiens tillträdande premiärminister Giorgia Meloni och ECB-chefen Christine Lagarde.Foto:Virginia Mayo, Gregorio Borgia, Michael Probst

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera