1515

Så ser du när bostadskraschen är på ingång

Hur skyddar man sig mot resekonkurser och vilka är varningstecknen för en övermogen bostadsbubbla.

Det är två aktuella ämnen som tas upp i det nya avsnittet av podden Smarta Pengar med Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander.

Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander diskuterar bostadspriser och hur man får tillbaka pengarna efter resejätten Thomas Cooks konkurs i senaste avsnittet av Smarta Pengar.
Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander diskuterar bostadspriser och hur man får tillbaka pengarna efter resejätten Thomas Cooks konkurs i senaste avsnittet av Smarta Pengar.Foto:Jesper Frisk

Den senaste boprisstatistiken visar på en stabil marknad där priserna i årstakt har stigit med 2 procent.

Uppgången sedan mitten av 1990-talet är den mest spektakulära på närmare 150 år. När bryts då uppgången?

”Ser man till historien så ska det inträffa något extraordinärt, som kraftiga räntehöjningar eller att bankerna plötsligt stänger alla kreditkranar”, säger Hans Bolander.

”I dagsläget finns inget som talar för det, men risken för prisfall på 10 till 20 procent ska man inte räkna bort om det skakar till i ekonomin.”

I spåren av resejätten Thomas Cooks konkurs drabbades även tusentals svenska turister av inställda flyg då de rest med dotterbolaget Ving. Konkursen lär inte bli den sista inom en hårt pressad reseindustri.

”Det finns lagstiftning som skyddar resenärer vid paketresor, men de gäller inte om man själv har satt ihop sin resa, och bokat flyg och hotell, vilket blir allt vanligare”, säger Jenny Petersson.

”Betalar man med kreditkort kan man få tillbaka pengar vid en konkurs, men ett vanligt bankkort ger inte samma skydd. Och det är bara just den delen som påverkas av en konkurs man får ersättning för.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?