1515
Annons

Så ser du när bostadskraschen är på ingång

Hur skyddar man sig mot resekonkurser och vilka är varningstecknen för en övermogen bostadsbubbla.

Det är två aktuella ämnen som tas upp i det nya avsnittet av podden Smarta Pengar med Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander.

Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander diskuterar bostadspriser och hur man får tillbaka pengarna efter resejätten Thomas Cooks konkurs i senaste avsnittet av Smarta Pengar.
Di:s Jenny Petersson och Hans Bolander diskuterar bostadspriser och hur man får tillbaka pengarna efter resejätten Thomas Cooks konkurs i senaste avsnittet av Smarta Pengar.Foto:Jesper Frisk

Den senaste boprisstatistiken visar på en stabil marknad där priserna i årstakt har stigit med 2 procent.

Uppgången sedan mitten av 1990-talet är den mest spektakulära på närmare 150 år. När bryts då uppgången?

”Ser man till historien så ska det inträffa något extraordinärt, som kraftiga räntehöjningar eller att bankerna plötsligt stänger alla kreditkranar”, säger Hans Bolander.

”I dagsläget finns inget som talar för det, men risken för prisfall på 10 till 20 procent ska man inte räkna bort om det skakar till i ekonomin.”

I spåren av resejätten Thomas Cooks konkurs drabbades även tusentals svenska turister av inställda flyg då de rest med dotterbolaget Ving. Konkursen lär inte bli den sista inom en hårt pressad reseindustri.

”Det finns lagstiftning som skyddar resenärer vid paketresor, men de gäller inte om man själv har satt ihop sin resa, och bokat flyg och hotell, vilket blir allt vanligare”, säger Jenny Petersson.

”Betalar man med kreditkort kan man få tillbaka pengar vid en konkurs, men ett vanligt bankkort ger inte samma skydd. Och det är bara just den delen som påverkas av en konkurs man får ersättning för.”

Bäddat för en stormig höst på bostadsmarknaden

Dyrare bolån, energikris och inflationsrallyt bäddar för en stormig höst på bostadsmarknaden.

För bostadssökande handlar det om en helt ny checklista på kommande visningar.

Foto:TT

Den färska prisstatistiken pekar nedåt. Sommarstatistik med få avslut ska tas med en nypa salt, men framåt hösten tar affärerna fart och verkligheten visar sig. Vågskälen väger tungt över för prispressande faktorer. Bland få ljusglimtar märks en stark arbetsmarknad och hög efterfrågan på bostäder.

Men nu slår exempelvis Konjunkturinstitutet fast att vi går in i en lågkonjunktur nästa år och att inflationen närmar sig 10 procent. Hushållens plånbok krymper när kostnader för mat, drivmedel, kläder, resor och el rusar. Det lär dämpa budviljan på visningar.

När det gäller bostadsaffärers viktigaste beståndsdel, boräntan, har vi bara sett början på en tuff uppförsbacke. Låntagare med rörliga lån har märkt av högre räntekostnader under året. Men Riksbankens styrränta väntas stiga med ytterligare drygt 1 procent under det närmaste halvåret. Det kommer att svida och sänker köplusten dramatiskt.

Det nya läget innebär också att bostadsspekulanterna måste skifta fokus för att kunna göra ett bra köp. Lägg planerna på kosmetiska renoveringar, dyra ombyggnationer och trädgårdsarkitekter åt sidan och dyk ned i tråkiga fakta som årlig energiförbrukning, uppvärmningssystem, isolering, driftskostnader för vatten och avlopp samt förstås en rejäl budget för stigande räntekostnader.

Dagens rekordhöga elpriser, främst i södra och mellersta Sverige, ökar oron inför elfakturorna i vinter. Spekulanter som tittar på småhus med fjärrvärme kan andas ut. Åtminstone under det närmaste året. Här visar prognoser på modesta prishöjningar med knappt 2 procent.

Däremot är läget värre för de 600.000 småhus som värms upp med el. Med elpriser på flera kronor per kilowattimme blir fakturorna ruskigt höga även för villaägare med normala årsförbrukningar runt 20.000 kilowattimmar.

Enligt Energimyndigheten är det främst hus byggda under åren 1960 till 1980 som har dålig energiprestanda. Läs energideklarationer noga och ställ frågor kring eventuella berg- och luftvärmepumpar. Livslängden på värmepumpar är inte evig och moderna pumpar är väsentligt mer effektiva än äldre modeller.

Den som är på jakt efter en bostadsrätt får också tänka om. När boräntorna rusar blir föreningens ekonomi allt viktigare. Hur tungt belånad är föreningen? Hur ser lånens bindningstid ut? Finns det reserver för renoveringar?

Swedbanks privatekonomer har räknat på ett exempel där en förening med lån på 14.000 kronor per kvadratmeter boyta tvingas höja månadsavgiften med 1.500 kronor för en tvåa om lånen blir två procentenheter dyrare och driftskostnaderna stiger i takt med inflationen.

Prognoser slår aldrig in fullt ut, men den som inte räknar med helt nya tider på bostadsmarknaden stoppar huvudet i sanden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera