1515

Så reagerar marknaderna på valresultatet

Utfallet i det brittiska parlamentsvalet sänker pundet. Men aktiemarknaden håller sig mer stabil.

Bild:AP

Brittiska pundet har tappat stort under fredagsmorgonen efter att det nu är klart att Theresa Mays konservativa Tories inte kommer att få egen majoritet i det brittiska parlamentet.

Resultatet riskerar att försena samtalen om brexit, att Storbritannien ska lämna EU.

”Om det konservativa skeppet sjunker kommer marknaden att behöva se sig om efter en livbåt”, säger Lee Hardman, valutaspecialist på banken Mitsubishi Financial Group.

Tappet var på morgonen 1,5 procent jämfört med den amerikanska dollarn, vilket är den svagaste nivån sedan mitten av april. Mot kronan har pundet tappat mer än 13 öre till 11,11 kronor. Den brittiska valutan backar också 1,5 procent mot euron och japanska yen.

Pundet har stärkts sedan Theresa May utlyste parlamentsvalet. Förhoppningen var att regerande Tories skulle få förstärkt mandat inför parlamentsförhandlingarna.

Börserna i Asien stiger något i fredagsmorgonens handel, med undantag för börserna i Japan och Indien som backar upp till 0,3 procent.

Aktier med koppling till Storbritannien tillhörde dagens förlorare. I Hongkong tappade till exempel Power Assets och Cheung Kong Infrastructure som båda har stor exponering mot Storbritannien.

I Australien föll Janus Henderson, en australiensisk fondförvaltare med brittiskt fokus, 1,7 procent och Sydney-noterade aktier i brittiska banken CYBG tappade 0,7 procent.

Räntemarknaderna uppvisade små rörelser, liksom råvarupriserna.

Ett fat Brentolja handlas på fredagsmorgonen till 47,82 dollar fatet, ned 0,1 procent jämfört med torsdagens stängning. Guldpriset stiger samtidigt marginellt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?