1515

Så räddades det iskalla familjeföretaget

Iskalla framgångar på landsbygden – tack vare familjen Karlsson som aldrig har tvekat att satsa även på det som andra skulle ha sett som omöjligt.

Och tack vare nya ögon utifrån som kom in när de som bäst behövdes.

Bild:Ida Thunberg
Bild:Ida Thunberg

Den lilla byn Åtorp i Degerfors kommun på gränsen mellan Värmland och Närke har 200 invånare.

Och ett av Skandinaviens största fryshus.

Allson kyl- och fryslager är mitt inne i en snabb tillväxtresa. Flera större aktörer har hittat hit de senaste åren och det har krävt mycket av familjeföretaget som på bara några år har dubblat både omsättning och personalstyrka.

Nu planeras dessutom ytterligare en expansion inom några år.

”Målet är att bli både störst och modernast i Skandinavien”, säger Mikael Karlsson, som äger Allson tillsammans med sin pappa Lenny Karlsson.

Företaget grundades av Lenny Karlssons pappa Allan Karlsson som handlade med jordgubbar från grannorten Finnerödja. När han behövde någonstans att förvara bären byggde han 1980 sitt eget fryslager, som sedan dess har byggts på.

Det är 25 minusgrader inne i de gigantiska frysarna. Matvaror bokstavligen högt och lågt. Medarbetare klädda i skoteroveraller, mössor och tjocka handskar plockar varor och lastar in och ut till någon av de hundratals lastbilar som passerar här per dag och lämnar eller hämtar varor för utkörning till butiker som Ica och Coop över hela Sverige. I frysen förvaras alltifrån kräftor från Kina till bröd, kött, fisk och annat från hela världen.

För knappt två år sedan inträffade några för Allson avgörande händelser.

Några större kunder placerade sina lager i Åtorp, volymen varor ökade enormt i princip över en natt. Samtidigt skedde det ödesdigra att datasystemet kraschade på grund av ett virus och medförde bland annat att hela lagret var tvunget att inventeras om. Något som tog mycket tid och energi och slukade personal.

”Allt detta tillsammans satte verkligen organisationen på prov”, säger Mikael Karlsson.

Fram till dess hade familjen Karlsson och personalen skött Allson på sitt eget sätt, med hårt jobb men utan någon särskild struktur.

”Jag satt och råddade med allt. Ekonomi, personal, myndighetsfrågor plus allt som har med själva verksamheten att göra”, säger Mikael Karlsson.

Dessutom är det han som själv har byggt hela it-systemet som Allson drivs med och var då fortfarande den enda som kunde systemet i detalj.

Situationen blev snabbt ohållbar.

Genom kontakter blev Karlssons tipsade om Christina Lundqvist som har lång erfarenhet av interimistisk ledning och ordförandeposter i en rad olika bolag och styrelser.

Att ta in en extern person i ledningsfunktion hade fram till dess inte känts aktuellt, Mikael och Lenny Karlsson var så vana vid att göra allt och lite till själva.

”Men nu gick det inte längre. Det fanns ingen tid att tveka, det vara bara att köra på”, säger Mikael Karlsson.

Christina Lundqvist kastades in i verksamheten mitt i dess mest intensiva tid någonsin.

”Jag satt i anställningsintervjuer varje dag de första tre veckorna”, säger hon.

Och till slut började allting att landa lite grann.

”Det var en väldigt tuff period, men å andra sidan är det ju så att om man aldrig tar en utmaning utvecklas man inte heller. Vi klarar mycket större uppdrag och utmaningar i dag än vad vi gjorde tidigare”, säger Mikael Karlsson.

Han säger också att Christina Lundqvist betytt otroligt mycket för Allson.

”Hon har hjälpt oss att strukturera hela verksamheten, det har varit helt avgörande. Jag har kunnat släppa många bitar som jag egentligen inte var så bra på och fokusera på utveckling. Det har varit jättebra för både mig personligen och för företaget.”

Christina Lundqvist jobbar i dag två, tre dagar i veckan på Allson.

”Det är kul för det står aldrig still här i Åtorp. Beslutsvägarna är minimala, och det finns ingenting som är heligt. Allt som går att göra bättre, det görs. Dessutom är det en fantastisk personal som vill vara med och utveckla”, säger hon.

Fryshuset har vuxit i stort sett kontinuerligt sedan 2004.

”I januari 2017 hade vi klart ytterligare 3.000 kvadratmeter. I höstas stod det senaste bygget klart: 500 kvadratmeter”, säger Lenny Karlsson.

Att en sådan här verksamhet drivs i en liten by ute på landet har genom åren fått många att höja på ögonbrynen.

”Vi måste ju komma på saker som ingen annan kommer på för att sticka ut. Vi är väldigt teknikdrivna”, säger Mikael Karlsson.

Hans egenbyggda affärssystem som ständigt utvecklas har blivit en stor framgång, och i dag är det fler i bolaget som kan systemets inre för att på så sätt minska sårbarheten.

”Vi bygger om it-lösningar efter kundens behov och hittar allt fler automatiserade lösningar som förenklar för både oss och kunderna.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?