ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di:s guide till bostadsmarknaden

Så pressar du boräntan – här är banken med störst prutmån

Det lönar sig att pruta på bolåneräntan – särskilt hos vissa banker. I oktober lyckades de bästa förhandlarna pressa ned räntan till 1,09 procent hos en av storbankerna. Såhär gör du för att lyckas lika bra.

 

Läs också: Därför älskar banken när du prutar på räntan

Räntejämförelsesajten Comboloan redovisar varje månad i vilken bank dess medlemmar lyckats förhandla till sig bäst boränta.

I oktober lyckades de 20 procent hårdast prutande medlemmarna hos Nordea liksom hos Skandiabanken i genomsnitt få en boränta på 1,09 procent – lägst av alla banker. Nästan lika långt kom toppförhandlarna hos Länsförsäkringar, som i snitt pressade boräntan till 1,13 procent.

Samtidigt noterar sajten att medlemmarnas boräntor saktar börjat stiga under hösten. 

“Det känns som att vi lagt räntebotten bakom oss och att bolåneräntorna är inne i en svagt stigande fas, en bild som förstärks av att allt tyder på att riksbanken kommer att höja reporäntan antingen i december eller i februari”, kommenterar Comboloans vd Fredrik Giers.

Både Nordea och Skandiabanken har under en längre tid hört till bankerna som släppt till allra mest för hårdprutarna bland Comboloans medlemmar. 

“Nordea är den av de traditionella bankerna som under den senaste tiden konkurrerat mest med pris. Skandiabanken som erbjuder förmånliga räntor bland annat kopplat till tjänstepension har också visat att man gärna tar marknadsandelar”, skriver Comboloan i oktoberrapporten.

Prutmånen har dock inget direkt samband med hur generös banken är gentemot sina bolåntagare i stort.

Snitträntan för alla bolånekunder i en och samma bank var i oktober lägst hos statliga SBAB: 1,33 procent. Därefter följde SEB och Danske Bank en knapp tiondels procentenhet högre. Först på fjärde och femte plats följde Skandiabanken och Nordea. Handelsbanken ligger högst bland bolånemarknadens ledande aktörer, med en snittränta på 1,58 procent.

Till de vanligaste prutartipsen för boräntan hör att utgå från den snittränta bankerna är tvingade att redovisa varje månad – inte från bankens officiella listränta; att argumentera för att just din inkomst, belåning och bostad gör dig till en säker kund, samt att hämta in erbjudanden från minst tre banker.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies