1515

Insider avslöjar: Så plundrades europeiska statskassor

Medan vanligt folk hoppades att deras skatt skulle gå till skolor och sjukhus, uppfann några finansexperter hur de kunde ta deras pengar.

Flera av världens största banker hjälpte dem – och nu utpekas SEB som delaktigt, visar en stor granskning.

I vad som kallas Europas största skattesvindel stals minst 70 miljarder ur statskassorna.

En insider som vill vara anonym, som har smikats till oigenkännlighet, talar ut om svindeln mot de europeiska statskassorna.
En insider som vill vara anonym, som har smikats till oigenkännlighet, talar ut om svindeln mot de europeiska statskassorna.Foto:Ivo Mayr/CORRECTIV/TT

Trots sin storlek är beloppet troligen långt under den sammanlagda plundringen, enligt forskning. Upplägget var systematiskt och flera personer bakom det återkommer i flera fall.

Det visar de så kallade cum-ex-filerna. Det är 180 000 hemliga handlingar som e-post, rättsliga dokument, kontoutdrag och uppgifter från visselblåsare som nu har granskats av 19 medier i 12 länder. Granskningen har samordnats av den tyska redaktionen Correctiv. Från Sverige har TT och SVT deltagit.

Historien börjar i kölvattnet av finanskrisen 2008, den värsta i sitt slag sedan den stora depressionen på 1930-talet.

En grupp bankmän och aktiemäklare i Europas finanscentrum London, som beskrivs som bland de bästa i branschen, står plötsligt utan jobb. Men de har kontakter och kunskaper. Tillsammans med en välrenommerad advokatbyrå i Frankfurt, ledd av Hanno Berger, en av Europas mest ansedda skatterådgivare, lyckas de lansera en sinnrik affärsmodell. Den går ut på att plundra statskassor på miljardbelopp.

"Det är kritstrecksrandig organiserad brottslighet, säger en av advokaterna bakom uppläggen till tyska medier i journalistsamarbetet."

Mannen är en insider som var med och utformade svindlerimodellen. För att slippa fängelse samarbetar han nu med åklagare i Tyskland och är ett av de viktigaste vittnena i den ständigt svällande brottsutredningen där.

Insidern väljer nu att framför kameran gå ut med sin historia – sminkad till oigenkännlighet. Hans mäktiga forna vänner är nu mäktiga fiender, förklarar han för medierna ARD, Die Zeit och Correctiv.

Ett dussintal av männen misstänks nu som huvudpersoner bakom de tyska svindlerierna.

På advokatbyrån i Frankfurt 2009 sonderar man var affärsmodellen kan fungera. TT har tagit del av ett kalkylark från den 2 mars det året. Där kan man läsa: ”Sverige – fungerar (troligen) inte”, ”Spanien – fungerar”, ”Schweiz – fungerar inte längre”, och så vidare om 19 länder. Bedömningarna är inhämtade från kända revisions- och advokatbyråer som ställt upp med råd.

I Tyskland fungerar modellen redan. Nu vill man se om det som insidern kallar ”djävulsmaskinen” fungerar även i andra länder.

Upplägget kallas ”cum-ex”, latin för ”med” och ”utan”. Det är en komplicerad korttidshandel med aktier, som säljare och köpare fysiskt inte äger. Affären görs precis kring dagen för utbetalningen av vinsten – utdelningen – på aktien. Upplägget gör att ägandet blir diffust och systemet luras. Då kan flera parter, om de till exempel kan påstå att de i stället ska skatta utomlands, kräva tillbaka vinstskatt på en och samma aktieutdelning – skatt som dock bara dragits en gång.

Till skillnad från avancerad skatteplanering handlar det alltså inte om att minimera sin skatt, utan att plundra statskassan.

"Regelverken kan variera från land till land. Då kan man justera aktiehandelns struktur, men till syvende och sist är det skattebetalarna i respektive land som står för notan", berättar vår insider.

Men det räcker inte med en plan, några smarta mäklare och advokater. Det behövs också pengar – riktigt mycket pengar – för att göra affärerna.

Och de finns hos bankerna, en bransch där männen hade sin bakgrund eller gamla goda kontakter. I cum-ex-filerna är exemplen många på affärer där stora banker står för finansieringen, mot att få en del av kakan. Som i fallet SEB.

"Enbart en transaktion kan bestå av aktier värda mer än 1 miljard euro eller så, och de pengarna måste garanteras av banker för att affären ska kunna äga rum. Därför behövdes banker, som SEB, Deutsche Bank, Barclays och BNP Paribas", säger skatterättsprofessor Christoph Spengel, som forskat om fenomenet, till TT.

Flera tiotals banker kan nämnas, några är bland världens största: JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Société Générale, Commerzbank, Macquarie, Hypovereinsbank (HVB), Credit Suisse, med flera.

Insidern pekar särskilt ut stora investeringsbanker med kontor i London.

"Ta vilken som helst. Jag känner knappt till någon som inte var med."

Att vara bank i samband med finanskrisen är inte roligt. Men här dyker det alltså upp ett nytt, lukrativt sätt att göra snabba, stora pengar.

Och många banker visste vad de medverkade till, säger Spengel, som sett stora delar av cum-ex-filerna.

"De var medvetna. Det handlade om miljardbelopp som man investerade under en väldigt kort period och man måste vara expert för att utforma en sådan affär."

I cum-ex-filerna finns också e-post som tyder på en medvetenhet. I exempelvis ett mejl mellan medarbetare i den australiska storbanken Macquarie varnas för ”en risk att anklagas för brottslig verksamhet”. Men mångmiljardaffärerna godkänns och mejl om dem når ända upp till vd Nicholas Moore.

Enbart i Tyskland utreder myndigheterna bedrägerier för över 50 miljarder kronor. Men det är knappast allt. Spengel har i sin forskning som lägst beräknat värdet till över 70 miljarder kronor åren 2005–2011, innan kryphålet täpptes till 2012.

"Det är verkligen ett stort svart hål vi har", säger Spengel, som tror att det blir svårt att få tillbaka pengarna.

När bedrägeriet uppdagas 2011 i Tyskland, varnas dock inte andra europeiska länder för de misstänkta svindlarna. Så det fortsätter i exempelvis Danmark. Där blir skattebetalarna bestulna på motsvarande omkring 18 miljarder svenska kronor 2012–2015.

Den månad när det svindlas som mest, i maj 2015, försvinner det från danska skatteverket i genomsnitt 35 miljoner svenska kronor – per arbetstimme.

Belgien förlorade över 2 miljarder kronor. Norge lurades på 600.000 kronor men stoppade efter tips från Danmark tio försök på totalt 380 miljoner. Även Österrike och Schweiz har drabbats och försök har gjorts mot Finland och Spanien. Där är siffrorna osäkrare.

Svenska Skatteverket har inga uppgifter om att det skulle ha drabbats svindleri i form av cum-ex-affärer.

Ingen vet exakt hur mycket pengar som försvunnit ur Europas statskassor. Men källor säger att varianter av spekulationen fortsätter i fler länder än i dag.

Flera storbanker har betalat höga böter till tyska myndigheter och bland annat Macquarie utreds för bedrägeri.

Inga bankanställda har ännu dömts för sina handlingar men hundratals rapporteras misstänkta enbart i den tyska utredningen.

Flera av huvudmännen, som vår insider, har erkänt. Men den ansedde skatterådgivaren Hanno Berger, som efter en räd flyttat från Tyskland till Schweiz, och andra utpekade hävdar att de bara hittade ett hål i lagen.


Innehåll från UCAnnons

Rätt data bygger tillit och ekonomisk hållbarhet

Totalt finns det 400 000 överskuldsatta individer i Sverige, varav 33 000 av dem är unga personer. Att ge företag och privatpersoner tillgång till relevant och aktuell kredit- och affärsinformationsdata, och på sikt även hållbarhetsdata, är viktigt för att bygga tillit och ekonomisk hållbarhet i samhället. Via UC och Allabolag bidrar det nordiska bolaget Enento med just detta, för att underlätta både kloka affärsbeslut och minska risken för överskuldsättning hos privatpersoner.

Enentos kultur och drivkraft präglas av ett samhällsansvar. På den svenska marknaden satsar Enento och UC tillsammans med ekonomiappen Gimi och Fryshuset för att nå ut till unga vuxna med seminarier och ett digitalt utbildningsmaterial om privatekonomi som lärarna kan använda sig av. 

– Vi känner ett ansvar att proaktivt göra vad vi kan för att bidra med kunskap för hur man förebygger att hamna i en situation där man inte klarar av att betala av sina skulder. Att få unga att förstå att aktuell kreditvärdighet påverkar ens framtid, exempelvis möjligheten att ta lån till en egen bostad är därför viktigt. Det här behovet ser vi inte minst genom en undersökning från Sifo som visar att enbart 50 procent av personer mellan 18–24 år förstår sin kreditvärdighets påverkan, säger Victoria Preger, Marknadsdirektör Enento Group där UC och Allabolag ingår.

Rätt data för bra affärsbeslut 

Enento bildades som kreditbyrå 1905 i Finland i syfte att minska överskuldsättningen genom att tillhandahålla korrekt och relevant kreditdata till underlag för bra affärsbeslut. Enentos svenska verksamhet UC bildades i mitten av 1970-talet med exakt samma syfte.

– Vi drivs än idag av samma mål och syfte, det vill säga samhällsvärdet av vår affär är att tillhanda hålla korrekt och relevant data som skapar tillit och bidrar till en hållbar ekonomi för företag, privatpersoner och för samhället i stort. Vi har en nära dialog med banker, konsumenter och småföretagare och fokuserar på att möta framtidens behov genom att hela tiden utveckla nya och uppdaterade produkter, säger Victoria Preger.

Ökat tryck på små företag att hållbarhetsrapportera

Ser man till omvärldens utveckling syns bland annat två trender som påverkar hur företag gör affärer idag och i framtiden tydligt, dels handlar det om den snabba tekniska utvecklingen, dels om de senaste årens tydliga klimatförändringar. Hållbarhetsfrågan får ett allt större fokus i bank- och finanssektorn och idag är det endast börsnoterade bolag som är skyldiga att hållbarhetsrapportera. Här ser Enento tecken på ytterligare en trend där även mindre företag kommer behöva redovisa sitt hållbarhetsarbete framöver.

– Nyligen meddelade Finansinspektionen att man planerar att inkludera ett hållbarhetsperspektiv i granskningen av alla affärsmodeller och kreditrisker. Framtidens beslutsfattare på både stora och små företag kommer möta ett krav på att hållbarhetsaspekten vägs in i alla typer av affärsbeslut. Sedan tre år tillbaka erbjuder vi våra kunder på den finska marknaden en ESG rapport*, med hållbarhetsdata på andra företag. Vi vill hjälpa våra företagskunder att ta hållbara beslut också i framtiden, bland annat genom att på sikt ta vår tjänst ESG-rapporten även till den svenska marknaden, säger Victoria Preger. 

Om Enento Group

Enento Group bildades i Tampere, Finland, redan 1905 och är idag verksamma i Finland under varumärkena Asiakastieto och Emaileri, i Sverige under varumärkena UC, Allabolag och Proff, samt i Norge och Danmark under varumärket Proff. Företaget har 420 anställda och erbjuder kredit- och affärsinformationsdata till konsumenter, småföretagare, stora företag och banker. 

För mer information: www.enento.com

*ESG står får Environmental, Social and Governance.

”Att bygga tillit och ekonomisk hållbarhet” 

www.uc.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med UC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?