1515
Annons

Så påverkas privatekonomin av krisåtgärderna: ”Nödvändiga förstärkningar”

Förstärkt a-kassa, delvis slopad karensdag och ökade möjligheter för studenter att jobba extra är de tyngsta privatekonomiska förslagen i vårbudgeten.

Tillsammans med ett slopat amorteringskrav förstärks ekonomin rejält för arbetslösa.

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

SD sågar polissatsningen i budgeten – ”kaffepengar”

Sverigedemokraterna ska återigen försöka samla oppositionen för att öka satsningarna på polisen, lovar SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.
SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.Foto:Lars Schröder/TT

Sverigedemokraterna är mycket kritiska till storleken på regeringens satsningar på polisen i vårbudgeten, där anslagsökningarna ligger på två miljoner kronor.

Anslagsökningen sätts av Oscar Sjöstedt i relation till klimatbonusen som tillförs ytterligare nästan fyra miljarder kronor.

”Det är i ett perspektiv av statsbudgeten kaffepengar”, säger Oscar Sjöstedt om de två miljonerna till Polismyndigheten.

”Det är tondövt av regeringen”, fortsätter han.

Efter helgens våldsamma kravaller i flera delar av landet är frågan än mer aktuell, anser Oscar Sjöstedt.

”Regeringen har tappat kontrollen över brottsligheten i Sverige. I termer av dödsskjutningar, kriminella och att man är för få inom polismakten”, säger han.

SD:s ambition är nu att samla oppositionen för att öka anslagen till polisen, liksom man gjorde tillsammans med M och KD i höstbudgeten.

”Från vårt perspektiv hoppas jag att vi från oppositionen kan enas om större anslag än två miljoner”, säger Oscar Sjöstedt.

Förutom den inre säkerheten är det familjernas plånböcker som oroar SD, enligt Oscar Sjöstedt.

En fråga som varit närvarande i den politiska debatten sedan förra året, alltså redan innan kriget i Ukraina, är drivmedelspriserna.

Trots att oppositionen, med SD inkluderade, varit starkt kritiska till regeringens förslag om en drivmedelskompensation på mellan 1.000 och 1.500 kronor till varje bilägare, har man inte lyckats enas om ett motförslag.

Även elpriserna är bekymmersamma, enligt Oscar Sjöstedt.

Här lägger han skulden till prisökningen på regeringen, som han anser har arbetat för att stänga flera reaktorer.

”I Finland öppnade man nyligen ett kärnkraftverk. Som ett brev på posten sjönk priserna”, säger han.

En av de stora punkterna i regeringens budget är förslaget om ett nytt garantitillägg för pensionärerna, som Oscar Sjöstedt ser stora problem med.

Han anser att förslaget är dåligt utformat och att det gynnar personer som inte jobbar.

”Går det att bli överens i oppositionen för att presentera ett bättre förslag så gör vi det. Där är vi inte än, men jag hoppas på det”, säger han.

Samtidigt är Oscar Sjöstedt tydlig med att pensionerna måste höjas, och om inte oppositionen kan enas om ett motförslag så kommer Sverigedemokraterna att rösta på regeringens förslag.

”Antingen har vi ett bättre förslag och så röstar vi på det, eller så blir det regeringens förslag”, säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera