1515

Så påverkar terrorn svenskarnas resvanor

Den misstänkta terrorattacken i Manchester är ett av flera dåd som ägt rum i europeiska städer de senaste åren. Staden, som haft ett uppsving bland svenska besökare väntas nu få något färre turister dit på grund av attacken. Men den tidigare trenden är att besökarna snabbt hittar tillbaka.

Bild:Colourbox

Manchester har blommat upp som ett populärt resmål bland svenskar det senaste året. Men den förmodade terrorattacken i Manchester som ägde rum på en konsert med den amerikanska artisten Ariana Grande på måndagskvällen skulle kunna få svenskar att undvika staden.

"Generellt sett, om man ser på de terrordåd som ägt rum de senaste åren så ser vi att antalet resande brukar gå ner direkt i samband med ett enstaka terrordåd, men sedan kommer antalet tillbaka ganska snart efteråt", säger Karin Starkman Ahlstedt, presstalesperson för Ticket privatresor.

Flera populära turiststäder i Europa som London, Berlin, Stockholm och Paris har drabbats av terrordåd de senaste åren. Men där ser Ticket att resenärerna så småningom återvänt. 

Sedan Zlatan Ibrahimovic bytte fotbollsklubb till Manchester United har svenskarnas intresse för Manchester ökat. Statistik från Ticket visar bland annat på att antalet resande till staden ökat med 30 procent jämfört med samma tidpunkt förra året. Och Karin Starkman Ahlstedt tror att Manchester kommer följa trenden efter terrorattacken.

"Jag tror inte det är någon skillnad på om det är en klassisk turiststad eller en som Manchester som är på uppgång. Folk kommer för att se Zlatan", säger hon.

Samtidigt visar en Sifoundersökning gjord på beställning av Ticket att den oroliga världen och de många terrorattackerna påverkar människors inställning till resande. 2 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de drar sig från att resa till storstäder på grund av attackerna. Samtidigt uppger 49 procent att de reser lika mycket som förut, men att de blir påverkade av händelserna i världen.

"Det är först på platser som har upprepade terrordåd som vi kan märka av ett tydligare minskat resande. Turkiet och Egypten är två exempel på länder som svenskarna väljer bort", säger hon.

Istället söker sig svenskarna till det som uppfattas som säkrare resemål, så som medelhavsländerna Grekland, Spanien och Kroatien. Även resandet till Frankrike, som drabbats av flera stora terrorattacker de senaste åren, har fått färre resande enligt undersökning. Den datan kan vara missvisande, eftersom fotbolls-EM i Frankrike förmodligen drog till sig fler besökare än vanligt förra året.

"Folk är rätt rationella när det gäller resor och terrorattacker. Det är klart att det påverkar, men det får inte människor att resa mindre", säger Karin Starkman Ahlstedt


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?