1515

Så mycket tjänar civilekonomerna

Det är stora skillnader mellan vad ekonomer tjänar. Det visar nya siffror från fackförbundet Civilekonomerna. Skillnaden mellan de bäst och sämst betalda är över 13.000 kronor.

Bild:TT/Colourbox

Ny lönestatistik från fackförbundet Civilekonomerna visar att civilekonomerna i Stockholm går i täten i löneligan med en medellön på 56.291 kronor. I Göteborg och Malmö är motsvarande siffror 50.839 respektive 51.081 kronor.

Lönestatistiken visar att lönenivåerna generellt är lägre utanför storstadsregionerna. Lägst lön har civilekonomerna i Norrbottens och Västerbottens län där medellönen är 42.672 kronor.

Löneskillnaden beror på att konkurrensen om arbetskraften är större i storstäderna, enligt Civilekonomernas utredare Fanny Hemmingsson, som också pekar på strukturella orsaker.

”I Stockholm finns en hög andel stora bolag och huvudkontor, med höga befattningar, som driver upp lönerna. Det finns även branscher, som bank och finans, som betalar bra”, säger Civilekonomernas utredare Fanny Hemmingsson till Di.

Även om mindre företag i regel betalar lägre löner jämfört med större bolag måste proportionerna måste vara rimliga, enligt Fanny Hemingsson.

”På mindre orter och i mindre bolag är det många ekonomer som tar mycket ansvar. De har ofta många olika roller och uppgifter som spänner mellan ekonomi, HR och administration. Dessutom är de ofta ensamma och har stort ansvar för det juridiska. Det borde avspeglas i lönen”, säger Fanny Hemmingsson.

Den som vill få upp lönen utan att flytta till en storstad bör byta jobb på orten eller förbereda sig väl inför nästa lönesamtal.

"Hör med facket hur lönenivån ser ut och hör med din chef vad som värderas i ditt arbete", säger Fanny Hemingsson.

https://infogr.am/regionala_loneskillnader_for_civilekonomer


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?