ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så mycket tjänar civilekonomerna

  • Foto: TT/Colourbox

Det är stora skillnader mellan vad ekonomer tjänar. Det visar nya siffror från fackförbundet Civilekonomerna. Skillnaden mellan de bäst och sämst betalda är över 13.000 kronor.

Ny lönestatistik från fackförbundet Civilekonomerna visar att civilekonomerna i Stockholm går i täten i löneligan med en medellön på 56.291 kronor. I Göteborg och Malmö är motsvarande siffror 50.839 respektive 51.081 kronor.

Lönestatistiken visar att lönenivåerna generellt är lägre utanför storstadsregionerna. Lägst lön har civilekonomerna i Norrbottens och Västerbottens län där medellönen är 42.672 kronor.

Löneskillnaden beror på att konkurrensen om arbetskraften är större i storstäderna, enligt Civilekonomernas utredare Fanny Hemmingsson, som också pekar på strukturella orsaker.

”I Stockholm finns en hög andel stora bolag och huvudkontor, med höga befattningar, som driver upp lönerna. Det finns även branscher, som bank och finans, som betalar bra”, säger Civilekonomernas utredare Fanny Hemmingsson till Di.

Även om mindre företag i regel betalar lägre löner jämfört med större bolag måste proportionerna måste vara rimliga, enligt Fanny Hemingsson.

”På mindre orter och i mindre bolag är det många ekonomer som tar mycket ansvar. De har ofta många olika roller och uppgifter som spänner mellan ekonomi, HR och administration. Dessutom är de ofta ensamma och har stort ansvar för det juridiska. Det borde avspeglas i lönen”, säger Fanny Hemmingsson.

Den som vill få upp lönen utan att flytta till en storstad bör byta jobb på orten eller förbereda sig väl inför nästa lönesamtal.

"Hör med facket hur lönenivån ser ut och hör med din chef vad som värderas i ditt arbete", säger Fanny Hemingsson.

https://infogr.am/regionala_loneskillnader_for_civilekonomer

Tyck till