Annons

Så mycket steg bostadspriserna i olika kommuner under 2019

Bostadspriserna steg med i snitt 5 procent 2019. ”2019 var året då säljarna återfick övertaget”, kommenterar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Den största prisuppgången stod en kommun i Skåne för – medan priserna sjönk mest i en stad i Västra Götaland. Di har listorna.

Foto:TT

Totalt såldes det bostäder för 440 miljarder kronor 2019, en ökning med 7 procent jämfört med föregående år, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men nedbrutet i prisökning per ort spretar utvecklingen rejält. Störst ökningen på bostadsrätter procentuellt sett skedde i Ängelholm, där snittpriset steg med 38 procent. Tvåa på listan är Mjölby med 31 procents ökning, visar en sammanställning som Bjurfors gjort av Svensk Mäklarstatistiks siffror.

Priserna backade mest i Falköping, minus 22 procent. Men kvadratmeterpriset på en bostadsrätt var bara drygt 6.000 kronor, att jämföra med Stockholm där snittpriset låg på 73.000 kronor (se listor nedan).

Störst förändringar syns generellt i mindre orter med relativt låga snittpriser. I storstadsområdena steg bostadspriserna med mellan 4 och 7 procent. Villapriserna steg mest i Vetlanda, och sjönk mest i Sala.

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors i Stockholm, beskriver ett år med högtryck på visningarna och försäljningar som skett i en allt snabbare takt.

”Köparna har bokstavligen stått på kö”, säger han.

Slutet på året blev dock lugnt. I december var priserna på bostadsrätter oförändrade, såväl i riket som i Stockholm och Göteborg.

”Trots färre bostäder till salu i december än samma månad 2018 hölls priserna tillfälligt nere av Riksbankens räntehöjning och lägre aktivitet under helgerna. På grund av bostadsbristen bedömer vi dock att bostadspriserna kommer att öka något under våren så länge konjunkturen är stabil och räntorna fortsatt låga”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Efter Riksbankens räntehöjning i december räknar Erik Olsson Fastighetsförmedling med en ganska balanserad och stabil marknad i inledningen av 2020.

”Förutsättningarna fortfarande är gynnsamma med en jämförelsevis god ekonomi i kombination med extremt låga räntor. Utbudet blir dessutom mindre än annars tack vare vinterns stora försäljningsvolymer som gör att det inte finns så många osålda bostäder som kommer ut på marknaden igen samtidigt som det tidigare utbudsöverskottet av nyproduktion i Stockholm har minskat”, skriver man.

Under förra året såldes drygt 110.000 bostadsrätter i hela Sverige, vilket var nästan 5.000 fler än 2018, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Även villaförsäljningarna ökade, med 1.000 till drygt 55.000.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?