Så mycket steg bostadspriserna i olika kommuner under 2019

Bostadspriserna steg med i snitt 5 procent 2019. ”2019 var året då säljarna återfick övertaget”, kommenterar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Den största prisuppgången stod en kommun i Skåne för – medan priserna sjönk mest i en stad i Västra Götaland. Di har listorna.

Foto:TT

Totalt såldes det bostäder för 440 miljarder kronor 2019, en ökning med 7 procent jämfört med föregående år, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men nedbrutet i prisökning per ort spretar utvecklingen rejält. Störst ökningen på bostadsrätter procentuellt sett skedde i Ängelholm, där snittpriset steg med 38 procent. Tvåa på listan är Mjölby med 31 procents ökning, visar en sammanställning som Bjurfors gjort av Svensk Mäklarstatistiks siffror.

Priserna backade mest i Falköping, minus 22 procent. Men kvadratmeterpriset på en bostadsrätt var bara drygt 6.000 kronor, att jämföra med Stockholm där snittpriset låg på 73.000 kronor (se listor nedan).

Störst förändringar syns generellt i mindre orter med relativt låga snittpriser. I storstadsområdena steg bostadspriserna med mellan 4 och 7 procent. Villapriserna steg mest i Vetlanda, och sjönk mest i Sala.

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors i Stockholm, beskriver ett år med högtryck på visningarna och försäljningar som skett i en allt snabbare takt.

”Köparna har bokstavligen stått på kö”, säger han.

Slutet på året blev dock lugnt. I december var priserna på bostadsrätter oförändrade, såväl i riket som i Stockholm och Göteborg.

”Trots färre bostäder till salu i december än samma månad 2018 hölls priserna tillfälligt nere av Riksbankens räntehöjning och lägre aktivitet under helgerna. På grund av bostadsbristen bedömer vi dock att bostadspriserna kommer att öka något under våren så länge konjunkturen är stabil och räntorna fortsatt låga”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Efter Riksbankens räntehöjning i december räknar Erik Olsson Fastighetsförmedling med en ganska balanserad och stabil marknad i inledningen av 2020.

”Förutsättningarna fortfarande är gynnsamma med en jämförelsevis god ekonomi i kombination med extremt låga räntor. Utbudet blir dessutom mindre än annars tack vare vinterns stora försäljningsvolymer som gör att det inte finns så många osålda bostäder som kommer ut på marknaden igen samtidigt som det tidigare utbudsöverskottet av nyproduktion i Stockholm har minskat”, skriver man.

Under förra året såldes drygt 110.000 bostadsrätter i hela Sverige, vilket var nästan 5.000 fler än 2018, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Även villaförsäljningarna ökade, med 1.000 till drygt 55.000.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Isofol MedicalAnnons

Målet: Effektivare cancerbehandling

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.
Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer med ett växande vårdbehov där ingen ny behandling har introducerats på 16 år. Isofol siktar på att lansera sin läkemedelskandidat arfolitixorin att ingå i standardbehandlingen.

Kolorektalcancer är också den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall efter lungcancer. Antalet nya patienter som globalt årligen diagnostiseras för cancerformen är omkring 1,8 miljoner och förväntas öka med 70 % fram till år 2040. 

Etablerad behandlingsform som gynnar fler patienterNuvarande etablerad behandlingsform av spridd kolorektalcancer (i första linjen) utgörs av en kombination av cellgifter och läkemedlet leukovorin, vilket Isofols kandidat arfolitixorin avser ersätta. Leukovorin måste omvandlas i kroppen till en aktiv substans och beroende på genetiska anlag sker inte denna aktivering hos alla patienter. Arfolitixorin är den aktiva substansen och kan potentiellt gynna betydligt fler patienter.

Fas III-studie i slutfasen

Isofol har en fullrekryterad global fas III-studie med en pågående interimanalys. De första 330 av totalt 440 patienter utvärderas av en oberoende säkerhetskommitté och deras rekommendation kring studiens fortsättning beräknas presenteras i första kvartalet 2021.

Läs mer om Isofol.

Bolaget ser två möjliga utfall av interimanalysen – generade data räcker för en registreringsansökan eller data pekar på att resultaten har en klart positiv trend, men att ytterligare 220 patienter bör tas in för att påvisa statistisk signifikans för progressionsfri överlevnad, vilket stärker lanseringsmöjligheterna.

Förutom en bättre behandlingsmetod, innebär lanseringen kommersiella möjligheter med ett årligt försäljningsvärde på över tio miljarder kronor. Patentskyddet gäller till år 2038 i USA och Japan samt till år 2034 i andra länder. 

Licensavtal i Japan och Kanada

Två licensavtal ingicks under hösten med Solasia i Japan och med Paladin Labs i Kanada. Detta ger en stark validering av den vetenskapliga och kliniska datan såväl som den kommersiella potentialen. Avtalen, som är några av de högst värderade i sitt slag på respektive marknad, omfattar definierade milstolpebetalningar på sammantaget över en miljard kronor samt en stegvis solid tvåsiffrig royalty baserad på den framtida nettoförsäljningen.

Prekommersialiseringsarbetet är nu upptrappat för att öka kännedomen och förbereda lanseringen av arfolitixorin som del av den rådande standardbehandlingen av drabbade patienter.

Om Isofol

Isofol Medical AB (publ) är ett biotechbolag som utvecklar läkemedelskandidaten arfolitixorin, som främst är avsett för behandling av spridd kolorektal cancer, en av de vanligaste formerna av cancer. Handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Följ bolaget på Linkedin. 

 

Mer från Isofol Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Isofol Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?