ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Så mycket steg bostadspriserna i olika kommuner under 2019

  • Foto: TT

Bostadspriserna steg med i snitt 5 procent 2019. ”2019 var året då säljarna återfick övertaget”, kommenterar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Den största prisuppgången stod en kommun i Skåne för – medan priserna sjönk mest i en stad i Västra Götaland. Di har listorna.

Totalt såldes det bostäder för 440 miljarder kronor 2019, en ökning med 7 procent jämfört med föregående år, enligt Svensk Mäklarstatistik. Men nedbrutet i prisökning per ort spretar utvecklingen rejält. Störst ökningen på bostadsrätter procentuellt sett skedde i Ängelholm, där snittpriset steg med 38 procent. Tvåa på listan är Mjölby med 31 procents ökning, visar en sammanställning som Bjurfors gjort av Svensk Mäklarstatistiks siffror.

Priserna backade mest i Falköping, minus 22 procent. Men kvadratmeterpriset på en bostadsrätt var bara drygt 6.000 kronor, att jämföra med Stockholm där snittpriset låg på 73.000 kronor (se listor nedan).

Störst förändringar syns generellt i mindre orter med relativt låga snittpriser. I storstadsområdena steg bostadspriserna med mellan 4 och 7 procent. Villapriserna steg mest i Vetlanda, och sjönk mest i Sala.

Fredrik Kullman, vd för Bjurfors i Stockholm, beskriver ett år med högtryck på visningarna och försäljningar som skett i en allt snabbare takt.

”Köparna har bokstavligen stått på kö”, säger han.

Slutet på året blev dock lugnt. I december var priserna på bostadsrätter oförändrade, såväl i riket som i Stockholm och Göteborg.

”Trots färre bostäder till salu i december än samma månad 2018 hölls priserna tillfälligt nere av Riksbankens räntehöjning och lägre aktivitet under helgerna. På grund av bostadsbristen bedömer vi dock att bostadspriserna kommer att öka något under våren så länge konjunkturen är stabil och räntorna fortsatt låga”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Efter Riksbankens räntehöjning i december räknar Erik Olsson Fastighetsförmedling med en ganska balanserad och stabil marknad i inledningen av 2020.

”Förutsättningarna fortfarande är gynnsamma med en jämförelsevis god ekonomi i kombination med extremt låga räntor. Utbudet blir dessutom mindre än annars tack vare vinterns stora försäljningsvolymer som gör att det inte finns så många osålda bostäder som kommer ut på marknaden igen samtidigt som det tidigare utbudsöverskottet av nyproduktion i Stockholm har minskat”, skriver man.

Under förra året såldes drygt 110.000 bostadsrätter i hela Sverige, vilket var nästan 5.000 fler än 2018, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. Även villaförsäljningarna ökade, med 1.000 till drygt 55.000.

 

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer